Kína–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kína–4 (FSW–0 1) kínai technikai-műszaki tartalmú fotófelderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés]

Tervezett feladat, világűr körülményei között tesztelni (tanulmányozni) az űreszköz működését, a földi ellenőrző, követő rendszerekkel történő kapcsolatot, valamint fotófelderítés végzése. Tesztelték az emberes űrhajó felbocsátását. Az indítási pályaszakasz Kína területe felett húzódott, visszatérésnél biztosított volt a folyamatos ellenőrzés.

Jellemzői[szerkesztés]

Gyártotta és üzemeltette a Kínai Tudományos Akadémia Speciális Technológia (kínaiul: 中国 空间 技术 研究院) (CAST) csoportja.

Megnevezései: Kína–4; FSW–0 1 (Fanhui Shi Weixing); FSW–1; JB–1 1 (Jianbing yihao 1 weixing); JB–1A (Jianbing yihao jia); PRC–4 (People's Republic of China); COSPAR: 1975-111A; Kódszáma: 8452.

1975. november 26-án Közép-Kínából a Csiucsüan Űrközpontból, a LA–2B jelű indítóállványról egy háromfokozatú CZ–2C (Chang Zheng) hordozórakétával indították alacsony Föld körüli pályára (LEO = Low-Earth Orbit). Az orbitális egység pályája 91,09 perces, 62,95 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 179 kilométer, az apogeuma 479 kilométer volt.

A sorozat hordozó rakétája már háromfokozatú volt, hogy a nagyobb tömeget biztonságos pályára állíthassa. Tömege 2500 kilogramm volt. Forgás-stabilizált űreszköz. Alapműszerei kozmikus sugárzás, a napszél, a mikrometeoritok, az interplanetáris anyag vizsgálatát biztosították. Műszerei, berendezései a későbbi programok alaptípusai voltak. A műszertartályt visszahozták a Földre. Energia ellátását napelemek, éjszakai (földárnyék) energia ellátását ezüst-cink akkumulátorok biztosították. Hővédelme, telemetria rendszere zavartalanul működött.

A tervezett szolgálati idő előtt, 3 nap múlva kapott parancsot a visszatérésre. A stabilitást és pályamagasságot segítő hideg gáz fúvókák technikai hiba miatt nem működtek. Az eredeti leszállási ponttól sokkal messzebb ért Földet. Az elkészült fényképek hasznosíthatók voltak. A következő űreszköznél a hőmérséklet változás miatti anyagtágulás/hirtelen hűlési zavart javították.

1975. november 29-én 33 nap (0,09 év) után földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kína–4. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2014. március 16.)
  • Kína–4. nasa.gov. (Hozzáférés: 2014. március 16.)
  • Kína–4. astronautix.com. (Hozzáférés: 2014. március 16.)

Elődje:
Kína–3

Kína–4
1970–1980

Utódja:
Kína–5