Kémiai egyenlet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kémiai egyenletek vagy reakcióegyenletek a kémiai reakciók gyors kvalitatív (minőségi) és kvantitatív (mennyiségi) megfogalmazása.

Például a metán égése oxigénben:

..............(ΔH < 0)

és a reverzibilis (megfordítható) Haber-folyamat, az ammóniaszintézis:

Az egyenletekbe írt energetikai tag, pl. a metán égésénél a Q reakcióhő, sokszor elhagyásra kerül.

Az ilyen termokémiai reakciókban feltüntethetjük, az egyenlet után, a reakció során bekövetkezett ΔH entalpiaváltozást is.

Az exoterm reakciókban (pl. a metán égése) a reakcióhő pozitív értékű, mert hő szabadul fel.
A ΔH entalpiaváltozás viszont negatív előjelű, mert a rendszer ugyanakkor egy alacsonyabb, tehát stabilabb energiaállapotba jut.

Hasonló opcionális rész lehet a reakció feltételeit leíró összegzés, valamint a katalizátor jelenléte. Amennyiben ezek feltüntetésre kerülnek, úgy a reakcióegyenlet irányát kifejező nyíl fölé és/vagy alá kerülhetnek.

A Haber által kidolgozott ammóniaszintézist pl. 200 atmoszféra nyomáson hajtják végre finom-eloszlású vaspor katalizátor jelenlétében, megfelelő hőmérsékleten.

A tömegmegmaradás[szerkesztés]

A tömegmegmaradás törvénye azt mondja ki, hogy a kiindulási anyagok tömege megegyezik a termékek tömegével. Ezt az egyenletnek is tükröznie kell. Ennek érdekében használunk együtthatókat az elemek és vegyületek előtt. Ezek egyaránt jelenthetik a mólarányokat, illetve a molekulák darabszámát.

Hogyan olvassunk kémiai egyenletet?[szerkesztés]

A tagokban az első szám, az együttható mutatja, hogy hány molekula vagy egyéb részecske szerepel az egyenletben. A betűk a periódusos rendszer elemeire utalnak, alsó indexük pedig azt mutatja, hány ilyen atom szerepel a molekulában.

Például a 3H2O kifejezés 3 molekulát jelöl, mindegyikben 2 hidrogén és 1 oxigénatommal. (A 3 molekula helyett 3 mól vizet is érthetünk rajta.)