Julia Goldsworthy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Julia Goldsworthy
Julia Goldsworthy, MP.JPG
Született 1978. szeptember 10. (39 éves)
Camborne
Állampolgársága brit
Foglalkozása politikus
Tisztség Member of the 54th Parliament of the United Kingdom (2005. május 5.–2010. április 12., 54th United Kingdom Parliament, Falmouth and Camborne, Liberális Demokraták, dissolution of parliament, United Kingdom general election, 2005)
Iskolái Fitzwilliam Főiskola

Julia Anne Goldsworthy (1978. szeptember 10. –) brit politikus. Falmouth és Camborne liberális demokrata küldötte, és az árnyékkormányban a községekért és helyi önkormányzatokért felelős árnyékminiszter.

Fiatal kora[szerkesztés]

Julia Goldsworthy Camborne-ben, Cornwallban született, édesanyja egy helyi tanár volt. A helyi Szent Meriasek Általános Iskolában Camborne-ban a Cranfield Roadon tanult, míg ösztöndíjat nem nyert a Truro Schoolba. Történelem szakos főiskolai diplomáját Cambridge-ben a Fitzwilliam College-ben szerezte meg. Egy évet Japánban, a Fukuoka prefektúrában a Dazaifu Egyetemen töltött. Itt közgazdaságtant hallgatott, majd Londonban a Birbeck University of Londonon posztgraduális diplomát szerzett.

2003-ban egy évig a liberális demokratákat képviselő Truro és St. Austell küldöttjének, Matthew Taylornak a kutatója volt. 2004-ben Carrick tanácsa kinevezte a fiatalításért felelős biztosnak, és megválasztásáig itt dolgozott.

Parlamenti pályafutása[szerkesztés]

A 2005-ös választásokon Falmouth és Camborne választókerületének parlamenti képviselőjévé választották, ahol a liberális demokrata Candy Athertont váltotta. Goldsworthy 1886 szavazatnyi előnnyel nyerte el a helyet, és így Anglia legfiatalabb képviselője lett. Szűzbeszédét 2005. május 19-én tartotta.[1] Megválasztása azt jelentette, hogy 1921 óta először Cornwall összes képviselői helyét liberális demokrata politikus tölti be a parlamentben. David Penhaligon korni képviselőt tekinti példaképének.

A parlamentben Charles Kennedy 2005-ben az Egészségügyi Minisztérium szóvivőjévé nevezte ki. Posztján 2006-ban támogatta az új vezető, Menzies Campbell, is, majd Vincent Cable helyettese lett a Pénzügyminisztériumban csoportjában, és 2005-től 2006 közepéig a közigazgatással foglalkozó választott bizottság tagja volt.[1] A pártközi evezős csapat irányítója. (Nagyon kedveli a korni kormányos giget, és a katari nemzeti válogatott irányítójának a helyettese.

The Games[szerkesztés]

Julia Goldsworthy versenyzett a Channel 4 The Games című szórakoztató műsorának 2005-ös sorozatában, ahol második helyezett lett. A korni légimentőknek gyűjtött pénzt. A következő sportágakban vett részt:

 • úszás
 • akadályfutás
 • kalapácsvetés
 • síkfutás
 • kajakszlalom
 • kerékpározás
 • íjászat
 • gimnasztika.

Ellenfelei Amanda Lamb, Javine Hylton, Michelle Gayle és Bernadette Nolan voltak.

Korni petíció a Facebookkal kapcsolatban[szerkesztés]

2008. május 14-én Julia Goldsworthy egy keresettel fordult a House of Commonshoz, melyben több ezer cornwalli lakos azon igényének adott hangot, hogy a Facebook ismeretségi hálózaton Cornwall is legyen elismert hálózati régió. Cornwall több mint 500 000-es lakossága ellenére a legközelebbi, a hálózatban megtalálható hely a devoni Plymouth. 14 500 ember tagja a hálózatnak, közülük több százan adták nevüket ahhoz a petícióhoz, melyet be akarnak nyújtani a parlamenthez. Több olyan vélemény van, mely szerint a cornwalli kezdeményezésnek és önazonosság-tudatnak nagyobb területre is hatása lesz. A petícióban a következő olvasható: "A Facebookon Cornwallnak szüksége lenne egy külön hálózati régióra. Cornwallnak vannak a világon az egyik legrégebb óta változatlan természetes határai, külön nyelvvel és zászlaja van, lakossága pedig 500 000 fő. Ezek után reméljük, a Facebook tulajdonosai mindezt felismerik, és létrehoznak egy Cornwalli Hálózati régiót."[2][3]

Referencia[szerkesztés]

 1. Lásd a jelenlegi Tagok Listáját a bizottság honlapja és a korábbi bizottsági jelentéseket.
 2. Julia Goldsworthy - Facebook petition for Cornwall
 3. Julia Goldsworthy - Facebook

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Újságcikkek[szerkesztés]