Jozef Gabčík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jozef Gabčík
Jozef Gabčík
Jozef Gabčík
Született 1912. április 8.
Rajecfürdő
Elhunyt 1942. június 18. (30 évesen)
Prága
Állampolgársága csehszlovák
Foglalkozása katona
Kitüntetései
  • Croix de guerre 1939–1945
  • Czechoslovak War Cross 1939–1945
  • Grand cross of the Order of the White Lion
Halál okalőtt seb
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jozef Gabčík témájú médiaállományokat.
A merénylők emlékműve a prágai Szt. Cirill és Metód ortodox katedrális falán

Jozef Gabčík (Palosnya, 1912. április 8.Prága, 1942. június 18.) szlovák katona, az egyik végrehajtója az Anthropoid hadműveletnek, Reinhard Heydrich meggyilkolásának.

A műveletet Jan Kubišsal együtt hajtotta végre. A merényletet május 27-én, Prágában, Holešovice közelében követték el, mikor az SS második embere és a Cseh–Morva Protektorátus vezetője, Reinhard Heydrich úton volt Prágába. A merénylet egyedülálló akció volt a második világháborúban.

Élete[szerkesztés]

Egy ilyen Sten Mk II géppisztolyt használtak a merénylők

1939-ig egy zsolnai vegyi üzemben dolgozott. Június 4-én illegálisan Lengyelországba távozott, ahol belépett az ott formálódó Csehszlovák Hadseregbe. Ezután Franciaországba került, ahol tagja lett egy emigráns csehszlovák alakulatnak Agdeban. Később, Franciaország kapitulálása után, Nagy-Britanniába került, ahol ejtőernyős- és kémkiképzést kapott. 1941. december 28-áról december 29-re virradó éjszaka ledobták az akkori Cseh–Morva Protektorátus területére, s ezzel megkezdődött az Anthropoid hadműveletnek elnevezett terv Heydrich meggyilkolására. Kubišon és Gabčíkon kívül még további két csoport segítette a terv megvalósítását. Május 27-én a merénylet sikerült, ezután Gabčík, Kubiš és további öt ejtőernyős elrejtőzött a prágai Szt. Cirill és Metód templomban, de rejtekhelyüket elárulta egy másik ejtőernyős, Karel Čurda. Június 18-án reggel 4 óra 15-kor a merénylet elkövetőinek elfogására razzia indult, melyben 360 Gestapo- és SS-tag vett részt. Bekerítették a rejtekhelyet. A merénylet végrehajtói és a segítő csoportok öt tagja életét vesztette, mert a fogság helyett az öngyilkosságot választották.

Emlékezete[szerkesztés]

Gabčík nevét viseli Bős falu (Gabčíkovo) és a közelében lévő vízlépcső is. A szlovák hadsereg legelitebb alakulata, a zsolnai 5. Jozef Gabčík Különleges Ezred is az ő nevét viseli.