Joseph André

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joseph André
Született
1908. március 14.
Namur
Elhunyt
1973. június 1. (65 évesen)

Joseph André (Namur, 1908. március 14. ‑ Namur, 1973. június 1.) belga katolikus pap, a namuri egyházközség vezetője. A második világháború alatt zsidó gyermekeknek adott menedéket[1], ezért 1968-ban Izrael kormányától megkapta a "Világ Igaza" kitüntetést[2].

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A jezsuiták rendjénél töltött két év után (1926-28)- rossz egészségi állapotát és meggyengült hitét megerősítendő belép a szemináriumba. 1936-ban szentelik pappá. Pár évig középiskolai tanár Floeffe-ben, majd a namuri Keresztelő Szt. János egyházközség vezetője lesz.

Zsidó gyermekek menedéke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1941-ben Belgium német megszállás alá kerül. Egyszerű, diszkrét vezetése alatt az egyházközség gyermekközpontja - épp a Gestapo központi irodája mellett- egész kis rejtett hálózattá nőtte ki magát. Alkalmanként több mint 20 gyerek lakott itt. Pár napig itt találtak menedéket, mielőtt vallási intézmények vagy vidéki családok felügyeletére bízták volna őket. André atya addig segítőivel vidéken járt házról házra és ételt koldult számukra. Hús, kenyér, sajt és befogadó család is akadt az ilyen utak során. Személyes kötődése a zsidó néphez és vallási szabadság iránti tisztelete miatt André atya sose próbálta megtéríteni vagy megkeresztelni ezeket a gyermekeket. Ez idő alatt a Gestapo többször is megfigyelte, és kihallgatta. Központja és szervezete mégsem került feltérképezésre és egészen a háború végéig működött.

Izrael barátja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A háború után szociális és karitatív munkát látott el a belga "Service social des Juifs" szervezetében. Namur plébánosaként 1957-től haláláig a Château de Bomel épületében működtetett befogadóközpontot volt elítéltek, illegális emigránsok és politikai menekültek számára. Mindig érdekelte a zsidó emberek sorsa, és Izrael csodái lebilincselően hatottak rá. Szorosan követte a zsidó állam születésének (1948) eseményeit is. 1967-ben a nemzet legnagyobb kitüntetését, a "Világ Igaza" címet adományozták neki, és nevével fát ültettek Yad Vashem kertjében. A következő évben pedig e törékeny kis embert, aki mindig fekete reverendájában járt, a United Jewish Appeal New Yorkba invitálja, hogy rendezvényükön több százan köszönhessék meg értük tett fáradozásait.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Namuri börtönirodájában hunyt el, 1973. június 1-jén.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Joseph André fényképe azokkal, akiket megmentett, a www.yadvashem.org oldalon: http://collections.yadvashem.org/photosarchive/en-us/5854513_30473.html
  2. A "Világ Igaza" kitüntetést kapott belga személyek listája: http://www1.yadvashem.org/yv/en/righteous/pdf/virtial_wall/belgium.pdf. Forrás: yadvashem.org

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • HENNAUX, Jean-Marie: L'abbé Joseph André (1908-1973), apôtre de l’amitié judéo-chrétienne, in: Pâque Nouvelle, 2001, No.2. 12-20 old.