Jonne Aaron Liimatainen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jonne Aaron Liimatainen
Jonne Aaron Negative.jpg
Életrajzi adatok
Született 1983. augusztus 30. (34 éves)
Finnország, Tampere
Pályafutás
Műfajok glam rock
Együttes Negative
Tevékenység énekes

Jonne Aaron Liimatainen weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jonne Aaron Liimatainen témájú médiaállományokat.

Jonne Aaron Liimatainen (Finnország, Tampere, 1983. augusztus 30. –) finn énekes, a finn Negative együttes tagja.

Édesanyja második fiúgyermekeként született. Középső nevét az Aaron-t szülei Elvis Aaron Presley után adták neki, amire nagyon büszke. Mivel a vezetékneve nehezen kiejthető azok számára, akik nem beszélnek finnül, azt gyakran elhagyja és egyszerűen Jonne Aaron-ként mutatkozik be. Köztudott róla, hogy nagyon félénk, legalábbis a közeli ismerősök állítása szerint. A rajongók egy másik Jonne Aaron-t ismernek, azt amelyik a színpadon fel-alá ugrál, táncol és sosem fáradt ki, akinek mindig van ideje egy utolsó fényképre és pár kedves szóra. Mondhatni tipikus finn megjelenése van; magas, vékony, szőke hajú, kék szemű, feminin alkat.

Két testvére van: egy bátyja, Tommi Liimatainen és egy öccse, Ville Liimatainen. A szülők masszív alkoholizmusa miatt a két kisebb fiú 1995-ben a raholai nevelőotthonba került, később a nagymama és Tommi vette őket magához. Az otthonban eltöltött idő alatt Jonne nem találta a helyét, az iskola mellé járt, gyakran bajba került. Visszahúzódó gyerek volt, aki a zenében megtalálta a saját értelmét és barátjával Janne-val zenekart alapítottak, aminek a Negative nevet adták.

Negative[szerkesztés]

Jonne mindössze tizennégy éves volt, amikor megalapította a zenekart. Janne ült a dobok mögé, később csatlakozott hozzájuk Antti Aatamila (basszusgitár), Jukka Kristian Mikkonken (gitár) és Lauri Markkula (gitár) és 2003-ban Janne Kokkonen. Először Nirvana feldolgozásokat játszottak, mivel Jonne különösen rajongott Kurt Cobain-ért (nem mellesleg tinédzserként kísértetiesen hasonlított is az énekesre), majd később megjelentek saját dalok is, amiket Jonne írt. A zenekart sokáig nem vállalta el egyetlen kiadó sem, majd Tommi, az énekes bátyja vette kézbe a dolgokat és 2003-ban megjelent első kislemezük Moment of Our Love címmel. Ezt követően a zenekar rohamosan tört felfelé, nagylemezeik nem csak Finnországban, de Európában, Japánban és Amerikában is egyre sikeresebbek. A zenekar tagjainak nincsenek sztárallűrjei, közismerten barátságosak a rajongóikkal, akiknek rengeteg mindent köszönhetnek. A zenekar eddig kétszer; 2007 augusztusában a Sziget Fesztiválon és 2009. március 19-én a Diesel Clubban adott koncertet magyar közönség előtt.

Zene[szerkesztés]

Finnországban nem ismeretlen a glam rock, amit számos zenekaruk játszik és a Negative is ezen a vonalon halad, bár dallamos zenéjük, érzelmes dalszövegeik (amiket általában 99%-ban Jonne ír és komponál) és energikus előadásmódjuk egyedinek mondható a maga nemében.