Jon Henrik Fjällgren

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jon Henrik Fjällgren
Született1987. április 26. (37 éves)[1]
Cali
Állampolgárságasvéd
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Jon Henrik Fjällgren témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jon Henrik Mario Fjällgren (Cali, Kolumbia, 1987. április 26.–) kolumbiai származású svédszámi joika énekes.

Születése után árvaházba került. Innen fogadta örökbe egy svédországi számi család hat hónapos korában, és így került a Siida közösségbe Härjedalen tartományban. Rénszarvas-pásztorkodással foglalkozik. Több interjúban vallott róla, hogy fiatalon, kisiskolás korábban bántották bőrszíne miatt, és hogy eredetileg nem tartozik a számi közösségbe, de ezek a zaklatások megszűntek tinédzserkorában. A helyi tradicionális dalokat kezdte énekelni, még maga a svéd királyi pár előtt is énekelt. 16 évesen kiadták első albumát: Onne vielle.

A 26 éves korában részt vett a svéd Talang Sverige 2014 versenyen, ahol szintén a hagyományos számi dalokat énekelte, és a versenyt meg is nyerte. A verseny díjaként szerzett pénzből a műsorban elhangzott dalokból adta ki következő lemezét.

Fjällgren részt vett a 2015-ös Melodifestivalenen, ahol a döntőben második helyezést érte el a Jag är fri (Manne Leam Frijje) című dalával. A 2017-es Melodifestivalenre Aniniával tér vissza, az En värld full av strider című dalukat adják elő, először a negyedik elődöntőben.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. Sveriges befolkning 2000, 2023. január 8., Fjellgren, Jon-Henrik Mario