John Zachman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Zachman
Született1934. december 16. (89 éves)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásainformatikus
A Wikimédia Commons tartalmaz John Zachman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John A. Zachman (?, 1934. december 16. –) amerikai üzleti és informatikai tanácsadó,[1] az enterprise architecture korai úttörője, a Zachman International[2] vezérigazgatója és a Zachman Framework ötletgazdája.

Életrajz[szerkesztés]

Zachman vegyészként diplomázott a Northwestern Egyetemen. Több évig szolgált az Egyesült Államok haditengerészetének sortisztjeként. Az Egyesült Államok haditengerészeti tartalékának nyugalmazott parancsnoka.[3]

1964-ben csatlakozott az IBM vállalatához, és különböző marketinggel kapcsolatos pozíciókat töltött be Chicagóban, New Yorkban és Los Angelesben. 1970-ben kapcsolódott be a stratégiai információ-tervezéssel foglalkozó módszerekbe.[4] 1973-ban pedig az IBM nyugati régiójában a Business Systems Planning (BSP) programért felelős.[5] 1984-ben az információs rendszerek architektúrájára koncentrált. 1989-ben az IBM-nél csatlakozott az Application Enabled Marketing Center CASE támogató szervezetéhez, ahol tanácsadóként dolgozott az információs rendszerek tervezésének és építészetének területén. 1990-ben vonult az IBM-nél nyugdíjba, 26 év után. Ezt követően Samuel B. Holcmannal közösen megalapította a Zachman Institute for Framework Advancement-t, amelyet 2008 decemberében szüntettek meg.

Az Észak-Texasi Egyetem Gazdasági Karának munkatársa. Tanácsadóként dolgozik a Bostoni Egyetem Dinamikus Gazdaságban Vezető Intézetének tanácsadó testületében, a Washingtoni Egyetem adatforrás-menedzsment programjának tanácsadó testületében és az International Data Administration Management Association (DAMA-I) testületében.[3]

2002 májusában életműdíjjal tüntette ki az International Data Administration Management Association tanácsadó testülete.[6]

Munka[szerkesztés]

John Zachman az IBM Business Systems Planning (BSP)[7] egyik alapító fejlesztője, és a vezetői csapat tervezési technikáin (intenzív tervezés) dolgozott. 1987-ben ő készítette el a Zachman Framework szabványt, ami leíró ábrázolással demonstrálja a vállalati architektúrát tartalmazó modellek osztályozását.

Business Systems Planning[szerkesztés]

A BSP a szervezetek információs architektúrájának elemzésére, meghatározására és tervezésére szolgáló módszer. Először az IBM adta ki 1981-ben, noha már az 1970-es évek elején elkezdték a BSP fejlesztését.[8] Eleinte csak az IBM belső használatára készült, és csak később bocsátották az ügyfelek rendelkezésére. Ez a módszer számos szervezet számára fontos eszközzé vált a későbbiekben. Egy nagyon összetett módszer, amely egymással összekapcsolt adatokkal, folyamatokkal, stratégiákkal, célokkal és szervezeti részlegekkel foglalkozik.

A BSP és a Business Information Control Study (BICS) is az "információs rendszertervezési módszertan, amely kifejezetten vállalati elemzési technikákat alkalmaz elemzéseik során. A BSP és a BICS elemzések hátterében azok az adatkezelési problémák állnak, amelyek a rendszerszervezési megközelítésekből adódnak, amelyek optimalizálják a technológia kezelését az adatok kezelésének költségén".[9] A módszertanok hasonlóságokkal és különbségekkel, valamint erősségekkel és gyengeségekkel rendelkeznek. "Az egyik vagy másik módszertan közötti választást erősen befolyásolja a tanulmány szponzorának azonnali szándéka, amelyet a BICS módszertant körülvevő korlátozó tényezők enyhítenek". (Zachman, 1982)

Zachman Framework[szerkesztés]

A Zachman Framework[10] szerint "egy séma - két történelmi osztályozás metszéspontja, amelyeket szó szerint évezredek óta használnak". Zachman (2008)

  • "Az első a primitív kérdőívekben található kommunikáció alapjai: Mit, Hogyan, Mikor, Ki, Hol és Miért. Az ezekre a kérdésekre adott válaszok integrálása teszi lehetővé az összetett elképzelések átfogó, összetett leírását".
  • "A második a reifikációból származik, egy absztrakt gondolat példamutatóvá alakításából, amelyet eredetileg az ókori görög filozófusok posztuláltak, és amelyet a keretrendszer címkéz: Azonosítás, Definíció, Ábrázolás, Specifikáció, Konfiguráció és Instantáció (Azonnali beavatkozás)."

Pontosabban, a Zachman Framework egy olyan „ontológia - egy objektum lényeges összetevőinek strukturált halmazának létezésének elmélete, amelyhez kifejezett kifejezések szükségesek, sőt kötelezőek is az objektum létrehozásához, működtetéséhez és megváltoztatásához (az objektum egy vállalkozás, részleg, értéklánc, "szál", megoldás, projekt, repülőgép, épület, termék, bármilyen szakma)”.[10]

Zachman szerint „ez az ontológia analóg struktúrákból származik, amelyek megtalálhatók a régebbi építészet/építőipar/gépgyártás tudományterületeken, amelyek osztályozzák és rendszerezik a komplex fizikai termékek (pl. épületek vagy repülőgépek) tervezése és előállítása során keletkezett tervezési tárgyakat. Kétdimenziós osztályozási modellt használ a hat alapvető kérdőív alapján (Mi? Hogyan? Hol? Ki? Mikor? és Miért?), metszve hat különböző perspektívát, amelyek kapcsolódnak az érdekelt csoportokhoz (tervező, tulajdonos, rajzoló, építő, megvalósító és munkás). A keretrendszer metsző cellái olyan modelleknek felelnek meg, amelyek dokumentálva holisztikus képet nyújthatnak a vállalkozásról”.[11]

Publikációk[szerkesztés]

Zachman három könyvet, több cikket[12] és több mint száz, kapcsolódó témákról szóló könyv előszavát jelentette meg. Válogatás:

Cikkek:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elizabeth N. Fong and Alan H. Goldfine (1989) Information Management Directions: The Integration Challenge. National Institute of Standards and Technology (NIST) Special Publication 500-167, September 1989. p.63
  2. https://www.zachman.com/ Zachman International - Enterprise Architecture] Archiválva 2013. december 10-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. a b John A. Zachman Biographical Sketch Archiválva 2013. december 10-i dátummal a Wayback Machine-ben. Accessed 15 Dec 2008.
  4. Judith J. Newton, Frankie E. Spielman (1990). Data Administration: Standards & Techniques. p. 18.
  5. John A. Zachman : National Accounts Division, Los Angeles. California. Accessed 16 Dec 2008.
  6. Data Management Association - Lifetime Achievement Award. [2007. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 29.)
  7. Clifford A. Morton (1984). Managing Operations in Emerging Companies. Addison-Wesley. ISBN 0-201-15860-4, p. 127.
  8. Business Systems Planning (IBM Corporation), paper 1 Archiválva 2011. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben. Robinson College of Business, Georgia State University.
  9. John Zachman (1982). "Business Systems Planning and Business Information Control Study: A comparisment. In: IBM Systems Journal, vol 21, no 3, 1982. p. 31-53.
  10. a b John Zachman's Concise definition of the Zachman Framework Archiválva 2020. augusztus 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, John A. Zachman, Zachman International, 2008
  11. Interview with John Zachman Archiválva 2012. február 19-i dátummal a Wayback Machine-ben, by Roger Sessions, Editor-in-Chief, Perspectives of the International Association of Software Architects
  12. John A. Zachman Archiválva 2012. szeptember 10-i dátummal a Wayback Machine-ben List of publications from the DBLP Bibliography Server.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a John Zachman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]