John Wesley Johnson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Wesley Johnson
Született1836. március 22.[1]
Missouri[1]
Elhunyt1898. szeptember 14. (62 évesen)
Foglalkozása
  • academic administrator
  • egyetemi oktató
TisztségeAz Oregoni Egyetem rektora (1876–1893)
IskoláiYale Egyetem
Az Oregoni Egyetem 1. rektora
Hivatali idő
1876. július 26. 1893
UtódCharles Hiram Chapman
A Wikimédia Commons tartalmaz John Wesley Johnson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Wesley Johnson (Missouri, 1836. március 22. – Eugene, Oregon, 1893. szeptember 14.) Oregon felsőoktatásának jelentős alakja, az Oregoni Egyetem első rektora.

Élete[szerkesztés]

Családja Missouriből érkezett Oregon Territóriumba.[2] Az úton édesanyja és lánytestvére is meghalt. A 14 éves Johnson feladata volt a család ökreinek végigterelése a 3200 kilométeres úton.

Missouriben nem járt iskolába, írni-olvasni csak tíz évesen tanult meg.[3] 17 évesen Corvallisban járt iskolába, ahol kitűnő tanulmányi eredményei miatt rövidebb idő alatt érettségizhetett. Egy év múlva beiratkozott a Pacific Universityre, majd a két éves képzés elvégzését követően az állam első felsőoktatási intézménye, a Corvallis Academy (ma Oregoni Állami Egyetem) igazgatója lett.[4]

Később felvételizett a Yale-re, azonban a tandíjat nem tudta fizetni, így kölcsönt vett fel és hajóval Panamába utazott, és tizenhat kilométert gyalogolt a Panama-vasútig. Az út során megbetegedett, és a polgárháborúban katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítették. A keleti part elérése után hajóval New Yorkba ment, ahol a százfős évfolyamban hatodik legjobbként jogi diplomát szerzett.[2]

1862-ben visszatért Oregonba, hogy jogász legyen, azonban a felsőoktatásban nagyobb szükség volt rá, és 1863-tól 1867-ig a McMinnville-i Főiskola (ma Linfield Egyetem) oktatója, majd rektora volt. Távozását követően hat éven át középiskolai igazgatóként dolgozott,[5] majd 1873-ban az Oregoni Egyetem latin nyelvi oktatója lett. 1876. július 26-án az igazgatótanács rektorrá választotta.[6]

Az Oregoni Egyetemen[szerkesztés]

17 éven át volt az Oregoni Egyetem rektora, ezalatt felépült a Villard épület és az első kollégium (ma Friendly épület). Az egyetemen görög és latin nyelvet oktatott, emellett oktatási igazgató, hallgatói ügyekért felelős dékán, felvételi ügyintéző és dékán is volt.

Emlékezete[szerkesztés]

1918-ban az Oregoni Egyetem adminisztrációs létesítményét Johnson épületre nevezték át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b History of University of Oregon (print, Binfords & Mort), 45
  2. a b Howard M. Corning: Dictionary of Oregon History. (angolul) Portland (Oregon): Binfords & Mort. 1956.  
  3. John Wesley Johnson (angol nyelven) pp. 28. Eugene Masonic Cemetery. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  4. Chronological History of Oregon State University (angol nyelven). Oregoni Állami Egyetem. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  5. Henry D. Sheldon: History of University of Oregon. (angolul) Portland (Oregon): Binfords & Mort. 1940. 45. o.  
  6. Henry D. Sheldon, i. m. 41. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Wesley Johnson című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]