Ugrás a tartalomhoz

John Shae Perring

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Shae Perring
Perring korabeli grafikán
Perring korabeli grafikán
Született1813. január 24.[1]
Boston[1] Lincolnshire
Elhunyt1869. január 16. (55 évesen)
Manchester
Állampolgárságabrit
Nemzetiségebrit
Foglalkozásamérnök
IskoláiThe Thomas Cowley High School
SablonWikidataSegítség

John Shae Perring (Boston, Lincolnshire, 1813. január 24.Manchester, 1869. január 16.) brit mérnök, autodidakta felfedező és egyiptológus. Neve elsősorban az egyiptomi piramisok dokumentációs munkáival vált ismertté, amelyeket a szintén brit Richard William Howard Vyse ezredessel közösen végeztek, majd Vyse távozása után egyedül.

Élete[szerkesztés]

A Donington-gimnáziumban kezdte tanulmányait, de már 1826. március 28-án dolgozni kezdett Robert Reynolds mellett, akinek a bostoni vízvezetékek és csatornák felmérése, dokumentálása és fejlesztése volt a feladata. Együtt végezték a környékbeli mocsarak lecsapolásának mérnöki munkáit is. 1833-ban Londonba költözött, ahol önálló mérnökként dolgozott, végül 1836 márciusában a Galloway-testvérek (William és John) mérnöki vállalkozásának alkalmazásában Egyiptomba utazott. Először asszisztense, majd vezetője volt a Mohamed Ali egyiptomi alkirály által megrendelt közművesítési programnak, köztük a villamosításnak is.

Vyse és Perring 1837 januárjában találkoztak, miután Vyse elbocsátotta ásatásvezetőjét (Giovanni Battista Caviglia), és helyette újat keresett. Galloway ajánlására Perring lett az új „projektmenedzser”. Ezeknek a munkáknak a gízai piramisok felmérése és dokumentálása volt a céljuk. A lezárt piramisok megközelítését nem egyszer dinamittal oldották meg, amellyel sok kárt okoztak az ókori épületekben.

Perring 1837 augusztusában átvette Vyse-től a kutatások irányítását, miután az visszatért Angliába. Vyse tanácsolta neki, hogy a kutatásokat Egyiptom többi piramisával folytassa. Perring rengeteg térképet gyártott Abu Roásról, Abu-Szírről, Szakkaráról és Dahsúrról. Az 1838–1839-es ásatási évadokat Abo-Roásban és a Fajjúm-oázisban töltötte. Eközben Londonban már megjelent az első könyve a gízai piramisok felméréséről.[2] Perring jutott be először, 1839-ben, Uszerkaf piramisának belsejébe. Nem egy helyen ma is olvasható graffiti formájában az aláírása.

Munkássága jelentős a piramismezők feltérképezésével, a piramisok pontos leírásával kapcsolatban. Hat olyan királynevet fedezett fel, amelyek addig ismeretlenek voltak az egyiptológia számára. A piramismezők környékéről 53 mérföld (körülbelül 80 km) hosszú trigonometrikus felmérést is készített.

1840 júniusában tért haza Londonba. 1841. március 1-től a Llanely társaságnál a mérnökök főfelügyelője lett, 1846-tól 1859-ig a Kelet-Lancashire-i vasúttársaság rezidense. Több egyéb mérnöki munkája is volt a Plant Company, a Ribbesdale-i vasút, a manchesteri vasút és az Oswaldtwistle-i vízmű alkalmazásában. 1853. december 6-án az Institution of Civil Engineers beválasztotta a tagjai közé, 1856-ban az Institution of Mechanical Engineers tagja is lett.

Műve[szerkesztés]

  • John Shae Perring: The Pyramids of Gizeh, Vol. I-III, London, James Fraser (1839–1842)
  • R. W. H. Vyse, J. S. Perring - Appendix to Operations carried on at the Pyramids, London, (1842)

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap