Johann Friedrich Böttger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johann Friedrich Böttger
Született

Schleiz
Elhunyt

Drezda
Állampolgársága német
SzüleiUrsula Pflug
Johann Adam Böttger
Foglalkozása
Halál okatermészetes halál
Sírhelye Drezda
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Friedrich Böttger témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Johann Friedrich Böttger (Schleiz, 1682. február 4.Drezda, 1719. március 13.) német alkimista, az európai porcelángyártás úttörője.

Életpályája[szerkesztés]

Patikusinasként 1696-tól folytatott alkimista kísérleteket. Aranycsináló hírébe keveredett, ezért 1699-ben I. Frigyes porosz király embereinek zaklatása elől Szászországba menekült. 1700-ban visszatért, azonban 1701-ben újból menekülni volt kénytelen, de Wittenbergben ráismertek és elfogták. 1703-tól Erős Ágost szász választófejedelem elfogatta és fogságban tartotta Königsteinben, Meißenben és Drezdában, kényszerítve Böttgert alkimista kísérleteinek folytatására. Három évig itt tartózkodván, különböző hazugságok után megszökött, azonban Ennsben, Ausztriában utolérték, elfogták s Tschirnhausen gróf bórax- és porcelánkészítésre használta. Az előbbi csakugyan sikerült is 1705-ben, de Böttgert folyton katonai őrizet alatt tartották, minthogy nem akarták a titok kiszivárgását megengedni. Mikor a svédek 1706-ban Szászországba rontottak, Böttgert három segédjével Königssteinra vitték, ahol munkájukat folytatták.

1706-ban felfedezte a kínai vörös kőcserép anyagát. Ez az anyag sokkal keményebb volt, mint más kínai elődei, ezért vasporcelánnak is nevezték. 1707-ben ismét Drezdába ment és 1708-ban Tschirnhausen gróf halála után átvette a gyár vezetését. 1709-ben találta fel a fehér porcelánt. Az uralkodó e felfedezés birtokában alapította meg 1710. január 23-án a meisseni kőcserépgyárat, amelynek vezetését Böttgerre bízta. Ott a berlini, pétervári és bécsi udvarokkal alkudozni kezdett titkának felfedezése dolgában, amiért vizsgálatot indítottak ellene; de ő még a per befejezte előtt meghalt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Böttger, Johann Friedrich, Johann Friedrich Böttger
  5. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009
  6. a b Biographisches Lexikon der Münzmeister und Wardeine, Stempelschneider und Medailleure. (Hozzáférés: 2022. április 1.)
  7. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Források[szerkesztés]