Japán Légi Véderő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Japán Légi Véderő
航空自衛隊 (こうくうじえいたい)
A japán légierő zászlaja
A japán légierő zászlaja

Dátum 1954. július 1.
Ország Japán
Személyzet hivatásos- és szerződéses katonák, köztisztviselők, közalkalmazottak
Típus légierő
Feladat Japán szuverenitásának, légterének és területi épségének védelme
Méret kb. 45 000 fő, 800-850 repülőgép
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnok Kataoka Haruhiko tábornok
a légierő vezérkari főnöke
Jelvények

A légierő felségjelzése
Japán Légi Véderő
航空自衛隊 (こうくうじえいたい) weboldala

A Japán Légi Véderő (航空自衛隊, Kókú Dzsieitai magyarul: légi önvédelmi erő, tömörebben légi véderő) Japán légiereje, a Japán Véderők egyik haderőneme. Feladata a japán légtér szuverenitásának védelme, illetve a haderő külszolgálati alakulatai légvédelmét biztosítani. A japán légierő állományában megtalálható repülőeszközök fejlett földi telepítésű és légi korai előrejelző rendszerben tevékenykednek. A légierőnek van egy „Kék lendület” (Burú inparuszu, ブルーインパルス) nevű műrepülő csoportja, illetve alakulatai részt vállalnak különféle ENSZ missziókban légi szállítási feladatokkal.

A Japán Légi Véderő személyi állománya körülbelül 45 000 fő volt 2005-ben. Öt évvel későbbi adat szerint 805 repülőgépet üzemeltetett (merev- és forgószárnyúakat), melyből 374 darab volt vadászrepülőgép.

Története[szerkesztés]

A Japán Véderők megalakulása előtt Japán nem rendelkezett önálló légierővel. Repülőcsapatai a Japán Birodalmi Hadsereg Légi szolgálata és a Japán Birodalmi Haditengerészet Légi szolgálata alá tartoztak. A második világháborút követően a két haderőnemet feloszlatták, majd 1954-ben az Véderők törvénye jogi lehetőséget adott a független repülőcsapatok megalakítására.

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A Légi Véderő fő irányító szervei a Légvédelmi Parancsnokság (), a Légi Támogatóparancsnokság (), a Légi Kiképzőparancsnokság (), a Légi Fejlesztési és Tesztparancsnokság () és a Légi Anyagellátási Parancsnokság ().

A Támogatóparancsnokság közvetlenül felel a műveleti erőkért mentési, szállítási, vezetési, időjárásmegfigyelési és ellenőrzési feladatokban. A Kiképzőparancsnokság az alapvető repülőgépvezetési és műszaki ellátási képzésért felel. A Fejlesztési és tesztparancsnokság pedig a légierő által alkalmazott felszerelések fejlesztéséért, új lehetőségek, megoldások kutatásáért, illetve repülőorvosi és -gyógyászati anyagokért, módszertanokért, eljárásokért felelős.

A Légvédelmi Parancsnokság műveleti területe három fő régióra van osztva: északi, központi és nyugati régiókra, Miszava, Iruma és Kaszuga parancsnoksággal. Ezt kiegészíti a Délnyugati vegyes légihadosztály (Southwestern Composite Air Division) az okinavai Naha parancsnoksággal. Mind a négy regionális parancsnokság önállóan rendelkezik a Légi és a Szárazföldi Véderő légvédelmirakéta-csapataival azok műveleti területein belül.

Alkalmazott repülőgéptípusok[szerkesztés]

Típus Származás Típusváltozat Feladatkör Státusz Hadrendben Megjegyzés
Mitsubishi F–2 Japán / Amerikai Egy. Áll. F–2A vadász/légirendészet aktív 49 94 darab gép lett tervezve + 4 prototípus épült. Először 141, majd 130 darab lett rendelve, 2004-ben lecsökkentették 98 darabra.
Japán / Amerikai Egy. Áll. F–2B oktató/kiképző aktív 33
Mitsubishi F–15 Eagle Japán / Amerikai Egy. Áll. F–15J vadász/légirendészet aktív 135 (141) 2 darab F–15J-t az amerikai MDD épített, 139 darabot a Mitsubishi HI licenc alatt.
Japán / Amerikai Egy. Áll. F–15DJ oktató/kiképző aktív 45 (37) 12 darab F–15DJ-t az amerikai MDD épített, 25 darabot a Mitsubishi HI licenc alatt.