Jana–Ingyigirka-alföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jana–Ingyigirka-alföld
Közigazgatás
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Jana–Ingyigirka-alföld (Jakutföld)
Jana–Ingyigirka-alföld
Jana–Ingyigirka-alföld
Pozíció Jakutföld térképén
é. sz. 70° 55′ 00″, k. h. 140° 13′ 46″Koordináták: é. sz. 70° 55′ 00″, k. h. 140° 13′ 46″

A Jana–Ingyigirka-alföld (oroszul Яно-Индигирская низменность [Jano-Ingyigirszkaja nyizmennoszty]) kiterjedt mocsaras síkság Oroszország ázsiai felén, Északkelet-Szibériában, Jakutföld északnyugati részén. A keletebbre elhelyezkedő Kolima-alfölddel együtt az Északkelet-szibériai-alföld[1] része.

Földrajz[szerkesztés]

A Laptyev- és a Kelet-szibériai-tenger déli partja mentén terül el. Nyugaton a Buor-Haja-öböltől (az Omoloj torkolatától) az Ingyigirka torkolatvidékéig terjed. Délen a Polousznij-hátság választja el a sokkal kisebb Abij-alföldtől.[2] A Jana és a tengerbe ömlő kisebb folyók torkolatvidékét is magába foglalja. Nyugati fele viszonylag keskeny, de keleten szélessége eléri a 300 km-t. Átlagos tengerszint feletti magassága 30–80 m között van. Helyenként 300 m magas szigethegyek, hátak emelkednek ki a síkságból, közülük a legmagasabb 558 m.

Éghajlata rendkívül zord, hideg. A talaj állandóan fagyott állapotban van (permafroszt). A folyók és tavak a hosszú télen akár nyolc hónapra is befagynak, gyakran fenékig. Természet-földrajzi jellemzői lényegében a Kolima-alföldével azonosak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Kelet-szibériai-alföld elnevezés – az orosz nyelvű Wikipédiában: Восточно-Сибирская низменность, Székely András hivatkozott könyvében: Északkelet-szibériai-alföld – a térképeken nincs feltüntetve.
  2. Térkép (Geographyofrussia.com)

Források[szerkesztés]