Jakut ló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jakut póni szócikkből átirányítva)
Jakut póni
Jakut pónik
Jakut pónik
Származási hely Jakutföld (Szibéria)

A jakut póni vagy jakut ló, esetleg csak jakut, a shetlandi pónihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező ritka pónifajta. Szibéria középső és északi területeiről származik. Valószínűleg a tundraló leszármazottja. Három típusa alakult ki: az északi eredeti, a kisebb déli és a nagyobb déli típus.

Származás[szerkesztés]

A jakut nagyobb, mint a hasonló típusú vagy mongol eredetű fajták. Az északi típus a legkeresettebb, durva feje és egyenes nyaka ellenére. Mellkasa széles és mély, lábai rövidek. Patája nagyon erős, képes eltúrni vele a havat és a jeget táplálékszerzés közben. Sörénye és farka vastag és hosszú. Télen a szőrzete 8 cm hosszúra is megnőhet. A nagyobb déli típus a helyi szuntari, megezh és olekminszki változatokból alakult ki. A fajta javítása érdekében az utóbbi években ügetőlóval és nehéz igáslóval keresztezték. Jakutföld középső részén nagyon elterjedt. A kisebb déli fajtát nem keresztezték egyetlen "nemesebb" fajtával sem.

Jellemzők[szerkesztés]

Vastag bundája általában pej, sötét pej vagy szürke. A tisztavérűeknek fekete hátszíja van, a mar átlósan csíkozott. Sok egyednek sötét, rácsszerű mintázata van a vállcsúcson. A bundája vastag. Nyáron zsírt raktároz részben a téli hideg ellen, részben tartalék tápanyagnak. Nagyon szívós, nincs szüksége menedékre, noha az északi félteke legzordabb vidékén él. Képesek gondoskodni magukról a hosszú és fagyos tél alatt. A hó alatt megbúvó fűfélékkel és növényekkel táplálkoznak.

Felfedezőutak[szerkesztés]

A jakut pónik felfedező utakon is részt vettek. 1889–90-ben egy kozák tiszt, Dmitrij Peskov, átlovagolt a kemény szibériai télen Szerij nevű jakut póniján. Összesen 9500 km-t tettek meg.[1] Az Északi-sarkpontot Robert Peary érte el először 1909-ben. Az Antarktisz területén lévő Déli-sarkot egy időben két kutató is ostromolta. 1911-ben a norvég Roald Amundsen érte el először a Déli-sarkot, Robert Scott csapata pár héttel később érkezett.

Jegyzetek[szerkesztés]