Baskír ló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
baskír ló
Bashkir horse.JPG
Származási hely Baskíria, Oroszország
Marmagasság mén: 143 cm
kanca: 142 cm[1]
Eredete mongol ló[1]
A Wikimédia Commons tartalmaz baskír ló témájú médiaállományokat.

A baskír ló (baskírul: Башҡорт аты, baskort ati; oroszul: Башкирская лошадь, baskirszkaja losagy) az Oroszországi Föderációhoz tartozó Baskíriában kialakult lófajta, a mongol ló rokona. Tenyésztési központja Ufában található.[2] Két típusa van, a kisebb, könnyebb, lovaglásra használt hegyi változat, és a nehezebb, erősebb sztyeppei változat. Lovaglás mellett igáslóként is használják, valamint tejét is felhasználják kumisz készítésére.[3]

Története[szerkesztés]

A 19. században nemesítési kísérletek történtek ereje és tejtermelő képessége növelésére. 1845-ben hozták létre az első tenyészközpontokat.[3] A baskír lovat keresztezték többek között az orosz igáslóval, valamint a kazak lóval és a jakut lóval is.[2]

Az Altaji határterület és Jakutföld után Baskíriában van a harmadik legnagyobb lópopuláció az Oroszországi Föderációban.[4] 2003-ban a populáció elérte a 94 470 egyedet.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Breed data sheet: Bashkirskaya/Russian Federation. Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. (Hozzáférés: 2019. május 23.)
  2. a b N.G. Dmitriev, L.K. Ernst: Animal genetic resources of the USSR pp. 333-334. FAO animal production and health paper 65. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1989. [2009. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (alternatív archívum)
  3. a b Elwyn Hartley Edwards. The Encyclopedia of the Horse. London; New York; Stuttgart; Moscow: Dorling Kindersley, 88. o. (1994) 
  4. Gljusa R. Bakijeva: Evaluation of the Republic of Bashkortostan’s Tourism and Recreation Potential. Conference paper. 20th International Scientific Conference CO-MAT-TECH, 11–12 October 2012, Trnava, Slovak Republic, 2012. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bashkir horse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.