Jahmesz Turo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jahmesz, más néven Turo ókori egyiptomi nemesember, Kús alkirálya volt a XVIII. dinasztia idején, I. Amenhotep és I. Thotmesz alatt.[1] Apja, Jahmesz Szitaiet után valószínűleg ő volt a második, aki betöltötte ezt a pozíciót.

Turo Buhen parancsnoka volt I. Jahmesz uralkodása alatt, majd Kús alkirálya lett I. Amenhotep alatt. Feliratai maradtak fenn Szemnében és Uronartiban. I. Thotmesz alatt említik az 1. és a 3. uralkodási évben. Fennmaradt egy említése Nyugat-Szilszilében Uszeramon vezír egy feliratán; ez Hatsepszut uralkodása alatt készült, és lehet, hogy posztumusz említése az alkirálynak. Lehetséges, hogy családi kapcsolat állt fenn Turo és Uszeramon közt, mert előbbit együtt ábrázolják Uszeramon apja, Amethu vezír lányaival.[2]

Fennmaradt egy koronázási dekrétum, amely I. Thotmesz trónra léptéről számol be. Ezt az egyedinek számító dokumentumot a koronázás napján adták ki, hogy értesítsék Kús alkirályát az új fáraó trónra lépéséről, valamint teljes titulatúrájáról, az áldozatok bemutatásánál és esküszövegekben használandó királynévről.

Íme, elhozatott neked a királynak ez a parancsa, hogy értesítsen róla, hogy felségem megjelent Felső- és Alsó-Egyiptom királyaként az élők Hórusz-trónján, kihez nincs hasonló, örökké. Címeimet így használd:
Hórusz: „Az erős bika, Maat kedveltje”;
A Két Úrnő kedveltje: „Ragyogó a kígyódiadémban, erőben hatalmas”;
Arany Hórusz: „Években tökéletes, ki életet ad a szíveknek”;
Felső- és Alsó-Egyiptom királya: „Aaheperkaré”;
Ré fia: „[Thotmesz], ki örökkön-örökké él”. (Breasted)[3]

Egy szeheli felirat megörökíti, hogy I. Thotmesz délre utazott és megtalálta III. Szenuszert csatornáját az első kataraktánál:

„3. év, a harmadik évszak első hónapjának 22. napja, őfelsége, Felső- és Alsó-Egyiptom királyának őfelsége, Aaheperkaré alatt, kinek élet adatik. Őfelsége parancsolta nekem, hogy ássam ki ezt a csatornát, miután úgy találta, hogy kövek zárták el, olyannyira, hogy egy hajó sem járt rajta. Lehajózott rajta, szíve örömmel telt el, mert elpusztította ellenségeit. A király fia, Turo.” (A „király fia” itt alkirályként értendő.)

Jahmesznek egy fia ismert, Jahmesz, más néven Patjenna, aki Hatsepszut és III. Thotmesz idejében szolgálta a királyi családot, de az alkirályi székben nem ő követte, hanem Szeni. Turo sírja valószínűleg Thébában volt; egy Dejr el-Bahari-ban talált szobra és a thébai nekropoliszban talált sírkúpjai erre utalnak.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. George A. Reisner, The Viceroys of Ethiopia, The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 6, No. 1. (Jan. 1920), pp. 28-55.
  2. George A. Reisner, The Viceroys of Ethiopia, The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 6, No. 1. (Jan. 1920), pp. 28-55.
  3. Breasted, J.H. Ancient Records of Egypt, Vol. 3, Chicago 1906 (reprinted in 2001)
  4. Labib Habachi, Miscellanea on Viceroys of Kush and their Assistants Buried in Draʿ Abu El-Naga', South. Journal of the American Research Center in Egypt, Vol. 13 (1976), pp. 113-116

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ahmose called Turo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.