Szeni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szeni[1]
snA1A51

Szeni ókori egyiptomi hivatalnok, Kús alkirálya, a déli országok felügyelője és a déli város (Théba) polgármestere volt a XVIII. dinasztia idején, I. Thotmesz és II. Thotmesz uralkodása alatt.

Szeni főleg két ajtókeret feliratáról ismert a núbiai Kumma erődjéből, ahol felsorolják címeit, közte az „Ámon kettős magtárjának felügyelője” címet,[1] amelyet Théba több polgármestere is viselt. Emellett a déli földek felügyelőjének és a király fiának nevezik, ezek Kús alkirályának címei. Ez a felirat nem datálható, de a szintén núbiai Szemnából előkerült egy életrajzi felirat, mely szerint I. Thotmesz fáraó kinevezett egy hivatalnokot alkirállyá.[2] Az illető neve nem maradt fenn, de viselte az „Ámon kettős magtárának felügyelője” címet, ami azt jelzi, Szeniről lehet szó.[3] A felirat szerint először I. Jahmesztől kapott hivatalt (ebből csak az „elöljáró” szó maradt fenn), majd I. Amenhotep nevezte ki Ámon magtárai felügyelőjének és a karnaki építkezések vezetőjének, végül I. Thotmesz alatt lett Kús alkirálya. Hatsepszut első éveiben is még hivatalban lehetett; egy szemnai felirat említi Hatsepszut második uralkodási évében.[4] Utódja hivatalában Penré volt.[5]

A TT317 thébai sírban a tulajdonos, Dzsehutinofer apjaként egy Szeniresz nevű kúsi alkirályt neveznek meg, lehetséges, hogy Szeniről van szó.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kurt Sethe: Urkunden der 18. Dynastie, vol. 1: Historisch-biographische Urkunden, Leipzig 1906, p. 142 (online: [1])
  2. Kurt Sethe: Urkunden der 18. Dynastie, vol. 1: Historisch-biographische Urkunden, Leipzig 1906, p. 39-41 (online: [2])
  3. Labib Habachi: Königssohn von Kusch, in: W. Helck, W. Westendorf (editors): Lexikon der Ägyptologie, III, Wiesbaden 1980 ISBN 3-447-02100-4, 628
  4. W. Vivian Davies: Tombos and the Viceroy Inebny/Amenemnekhu. In: British Museum Studies in Ancient Egypt and Sudan. vol. 10, 2008, pp. 39–63, itt: pp. 46–47 (PDF).
  5. J. J. Shirley: The Power of the Elite: The Officials of Hatshepsut's Regency and Coregency, in: J. Galán, B. M. Bryan, P. F. Dorman (eds.): Creativity and Innovation in the Reign of Hatshepsut, Studies in Ancient Oriental Civilization 69, Chicago 2014, ISBN 978-1-61491-024-4, 188

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seni című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.