Jahja esz-Szinvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jahja esz-Szinvár

Született1962. október 29. (61 éves)
Han Júnisz
PártHamász

Foglalkozáspolitikus
IskoláiGázai Iszlám Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Jahja esz-Szinvár témájú médiaállományokat.

Jahja esz-Szinvár (arabul: يحيى السنوار), más néven Yehya Sinwar[1] (Hán Júnisz, 1962. október 29. –) a Hamász terrorista szervezet jelenlegi palesztin vezetője a Gázai övezetben, aki 2017 februárjában vette át Iszmáíl Hanijetől a vezetést.[2] A Hamász biztonsági apparátusának egyik társalapítója volt.[3] Ő a Hamász második legerősebb embere.[4]

Tanulmányok[szerkesztés]

A Hán Júnisz menekülttáborban született 1962-ben, amikor a Gázai övezet egyiptomi fennhatóság alatt állt, ahol Sinwar fiatalkorát töltötte. Tanulmányait a Gázai Iszlám Egyetemen végezte, ahol alapdiplomát szerzett arabisztika szakon.

Pályája[szerkesztés]

Két izraeli katonát és négy palesztint elrabolt és meggyilkolt 1989-ben, mert kollaboránsnak tekintette őket. Izrael ezt követően négy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, amelyből 22 évet töltött szabadulásáig.[5] 2017-ben a Hamász vezetőjévé választották, és azt állította, hogy a következő évben „békés, népi ellenállást” folytat, amelyet később feladtak.[6] 2021-ben újraválasztották a Hamász vezetőjévé, és abban az évben Izrael merényletet kísérelt meg ellene.

2015 szeptemberében az Egyesült Államok kormánya terroristának minősítette Sinwart,[3] a Hamászt és az Izz ad-Din al-Kasszam brigádot pedig az Egyesült Államok, az Európai Unió és más országok és szervezetek is terrorista szervezetnek minősítették.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Israel air strikes kill 42 Palestinians, rockets fired from Gaza. Reuters, 2021. május 15.
  2. Balousha. „Hamas names hard-liner as its new political leader in Gaza”, The Washington Post, 2017. február 13.. [2017. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  3. a b Terrorist Designations of Yahya Sinwar, Rawhi Mushtaha, and Muhammed Deif. United States Department of State, 2015. szeptember 8.
  4. The Palestinians try to reconcile”, The Economist, 2017. október 5. 
  5. Beaumont. „Hamas elects hardliner Yahya Sinwar as its Gaza Strip chief”, The Guardian, 2017. február 13.. [2017. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  6. The leader of Hamas in Gaza is the most influential man in Palestine”, The Economist, 2018. május 26. 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Yahya Sinwar című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.