Jack Swigert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jack Swigert
Jack Swigert.jpg
Születési név John Leonard Swigert
Született 1931. augusztus 30.
Denver, CO USA
Elhunyt1982. december 27. (51 évesen)
Washington
Sírhely Mount Olivet Cemetery
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége USA amerikai
Foglalkozása űrhajós
Iskolái
  • Rensselaer Polytechnic Institute
  • Colorado-i Egyetem
  • University of Hartford
Díjak

Jack Swigert az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jack Swigert témájú médiaállományokat.

John Leonard (Jack) Swigert (1931. augusztus 30.1982. december 27.) amerikai űrhajós, politikus

Swigert Denverben született, Colorado államban. 1953-tól az Amerikai Légierő pilótája. A Koreai háborúban több bevetésen vett részt, majd berepülőpilótaként szolgált. 1966-ban, az ötödik amerikai csoport tagjaként kezdte meg az űrhajóskiképzést.

Repülések[szerkesztés]

(zárójelben a repülés dátuma)


Apollo-13[szerkesztés]

Az Apollo–13 célja a Holdon való leszállás a 80 km átmérőjű Fra Mauro kráterben. A háromtagú legénység (James Lovell parancsnok, Jack Swigert parancsnokimodul-pilóta és Fred Haise holdkomppilóta) küldetése meghiúsult, mert a küldetés harmadik napján, 321 860 kilométerre a Földtől robbanás történt az űrhajó műszaki egységében. Az Apollo a Holdat megkerülve sikeresen visszatért a Földre.

Swigert eredetileg a tartalék legénység tagjaként készült a küldetésre, egy héttel az indulás előtt került előtérbe, amikor Charles Duke, a tartalék holdkomppilóta kanyarós lett. Kenneth Mattingly, a parancsnoki modul eredeti pilótája nem volt immunis a betegségre, ezért lecserélték Swigertre.

Politikai pálya[szerkesztés]

Swigert 1973-ban leszerelt a NASA űrhajóskötelékéből és a légierőtől. 1982 novemberében a Republikánus Párt jelöltjeként Colorado állam képviselője lett az Egyesült Államok Szenátáusban, azonban a következő hónapban (egy héttel hivatalos beiktatása előtt) csontvelőrákban elhunyt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]