Jack McConnell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jack McConnell
Skócia első minisztere
Hivatali idő
2001. november 27. – 2007. május 16.
ElődHenry McLeish
UtódAlex Salmond
A Skót Munkáspárt vezetője
Hivatali idő
2001. november 22. – 2007. augusztus 15.
UtódWendy Alexander

Született1960. június 30.
Irvine, Skócia
PártAz Egyesült Királyság Munkáspártja (Labour)

HázastársaBridget McConnell
GyermekeiHannah és Mark
Foglalkozáspolitikus, tanár
Iskolái
  • University of Stirling
  • Arran High School
A Wikimédia Commons tartalmaz Jack McConnell témájú médiaállományokat.

Jack McConnell Skócia harmadik első minisztere, azaz kormányfője, mely pozíciót 2001 és 2007 között töltötte be. 2001 és 2007 között az Egyesült Királyság Munkáspártjának skóciai elnöke is. 1999-ben az első skót nemzetgyűlés tagja lett. Skócia második kormányfőjének, Henry McLeish-nak a lemondását követően a Skót Nemzetgyűlés Skócia első miniszterévé választották, majd miután megnyerte a 2003-as választást, ismét első miniszter lett. 2007-ben azonban elvesztette a választásokat

Gyermek- és ifjúkora[szerkesztés]

McConnell Irvine-ben született és egy farm közelében, az Arran-szigeten, Lamlash településen élt. Az Arran-i Gimnáziumban tanult, majd tanulmányait a Stirling Főiskolán folytatta. A gimnáziumban és később a főiskolán is több diákkör vezetője volt. Érettségi után matematikát tanult és tanári diplomát szerzett. McConnell politikai karrierje a helyi kerületi tanácsban kezdődött. A tanácsnak nyolc évig volt tagja, eközben tanárként dolgozott Lornshill-ben. 1988 és 1992 között pénzügyekért felelt, majd 1990-ben a tanács főtitkárává választották. McConnell kezdettől fogva a Munkáspárt színeiben politizált. 1999-ben beválasztották az első skót parlamentbe.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

McConnell a skót autonómia támogatója volt. 1989 és 1998 között tagja volt a Scotland Act-ot is létrehozó skót "alkotmányozó gyűlésnek". McConnell sikeres skót decentralizációs folyamat következtében az 1999-ben megalakult skót parlament képviselőjévé vált. Az első kormányfő, Donald Dewar pénzügyminiszterévé nevezte ki. Mint a kormány tagja, kidolgozta a skót költségvetés tervezetét 1999-ben és 2000-ben. Miután Donald Dewar skót első miniszter agyvérzésben elhunyt, McConnell úgy döntött, megpályázza a kormányfői címet. Az első miniszteri szavazáson McConnell második lett, a szavazást Henry McLeish nyerte meg, aki oktatási, külügyi és Európa-ügyi miniszter lett a skót kormányban. McConnell a skót kormány egyik legfontosabb tagja lett, kihasználva befolyását támogatta a tanári szakszervezeteket és az oktatásügyek fejlesztését. Oktatásügyi miniszterként a skót oktatási rendszer első emberévé vált, fejlesztette az iskolákat és megemelte a tanárok fizetését.

Az első kormányfői ciklusa[szerkesztés]

Henry McLeish skót kormányfő 2001. november 8-án az Officegate-botrány következtében bejelentette lemondását. Sok politikai elemző megjósolta, hogy McConnell lesz az új első miniszter. 2001. november 22-én a skót parlament hivatalosan is első miniszterré választotta, november 26-án pedig II. Erzsébet brit királynő megbízta McConnellt kormányalakítással.

Jack McConnell első miniszter és George W. Bush

Néhány nappal kinevezése után meg is alapítottta kormányát, négy minisztere: Angus MacKay, Sarah Boyack, Tom McCabe és Jackie Baillie.

Teljes hivatali ciklusa (2003–2007)[szerkesztés]

A Skót Parlament épülete

A 2003-as választásokon a skót nép a Skót Munkáspártot 50 képviselői helyhez juttatta, ezzel a munkáspártiak lettek a legtöbb hellyel rendelkező skóciai parlamenti frakció. A parlament a Skót Munkáspárt vezetőjét, Jack McConnellt ismét miniszterelnökké választotta.

2004-ben McConnell egy olyan programot indított, amely ösztönözte a külföldieket, hogy telepedjenek le Skóciába. Ezzel is próbálta lelassítani Skócia lakosságának egyre gyorsabb elöregedését. 2005-ben együttműködési megállapodást kötött Malawival. 2006. március 26-án McConnell és kormánya az Egyesült Királyságban elsőként betiltotta Skóciában a nyilvános helyeken való dohányzást.

McConnell indult a 2007-es választásokon is, azonban a Munkáspárt vereséget szenvedett a Skót Nemzeti Párttal szemben. Az SNP 47, a Munkáspárt pedig 46 helyet szerzett a skót parlamentben, így McConnell utódja az SNP vezetője, Alex Salmond lett.

Választási veresége után[szerkesztés]

2010. május 28-án McConnell a Lordok Háza tagja lett, miután megkapta a Glenscorrodale és Arran-sziget bárója címet.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Bridget McConnell, akivel két örökbefogadott közös gyermeke van. Gyermekei: Hannah és Mark. Bridget egy glasgowi kulturális - és sportegyesület elnöke és Nagy-Britannia egyik legnagyobb jótékonysági szervezetének kulcsembere.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a First Minister of Scotland című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jack McConnell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Előző
Henry McLeish
Skócia első minisztere
2014-
Következő
Alex Salmond