Skócia első minisztereinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Skócia első minisztere szócikkből átirányítva)
Skócia első minisztere
Skócia első minisztere zászlaja
Skócia első minisztere zászlaja
Skócia első minisztere címere
Skócia első minisztere címere
OrszágEgyesült Királyság
Eredeti nevefirst minister of Scotland (angol)
heid Meinister o Scotland (skót)
prìomh mhinistear na h-Alba (skót gael)
A tisztséget jelenleg betöltiHumza Yousaf
Tagja továbbáa kabinetnek és a Parlamentnek
Jelentéssel tartozik aa Parlamentnek
Állandó lakhelyeBute House
KineveziAz uralkodó
A tisztséget először betöltötteDonald Dewar
Létrehozva1999. május 17.
HelyetteseSkócia elsőminiszter helyettese,
Skócia első minisztere weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Skócia első minisztere témájú médiaállományokat.

Skócia első minisztere (angolul first minister of Scotland, skótul: heid meinister o Scotland, skót gaelül: prìomh mhinistear na h-Alba [ˈpʰrʲiəv ˈvinɪʃtʲɛr nə ˈhal̪ˠapə]) a skót kormány vezére és Skócia Nagy Pecsétjének őrzője. Az első miniszter a skót kabinet elnöke, és elsősorban a skót kormány politikájának kialakításáért, fejlesztéséért, majd annak közvetítéséért felelős. Az első miniszter további feladatai közé tartozik Skócia képviselete, nem skót felségterületen is.

Az első minisztert a Skót parlament választja meg, formálisan pedig az uralkodó nevezi ki. A skót kabinet tagjait és a skót kormány alsóbb minisztereit, valamint a skót jogi főméltóságokat is az első miniszter nevezi ki. A skót kormány fejeként az első miniszter közvetlenül a skót parlamentnek tartozik "elszámolással" a tetteikért és a tágabb értelemben vett kormány intézkedéseiért.

Lista[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a First Minister of Scotland című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a List of First Minister of Scotland című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]