Jíp Man

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jíp Man
Személyes adatok
Egyéb nevek Ip Man, Jíp Khaj-man (葉繼問)
Született Fosan, Kína
1893. október 1.
ElhunytHongkong
1972. december 2. (79 évesen)
Nemzetisége kínai
Foglalkozása harcművész
Házastársa Cheung Ving-szing
Gyermekei gyermek:
Jíp Ceng (Yip Ching)
Jíp Cön (Yip Chun)
Pályafutása
Harcművészet típusa Kínai harcművészet
Stílus Wing Chun
Edző Chan Váh-szhún
Vú Chung-szók
Leung Píkh
Címei Nagymester
Tanítványai
Bruce Lee,
Leung Ting,
Jíp Ceng,
Jíp Cön,
Chú Shóng-thín,
Lók Jíu,
Leung Sheung,
Vóng Shún-leung,
Ng Chan (伍燦),
William Cheung,
Moj Jat,
Ló Man-kham
A Wikimédia Commons tartalmaz Jíp Man témájú médiaállományokat.

Jíp Man (népszerű latin betűs átírással Yip Man vagy Ip Man, egyszerűsített kínai: 叶问, hagyományos kínai: 葉問, pinjin: Yè Wèn, magyaros mandarin: Je Ven) (Fosan, 1893. október 1.Hongkong, 1972. december 2.) kínai harcművész, tanító, a Wing Chun kungfu nagymestere. Több tanítványa volt, akik később Wing Chun mesterek lettek. Leghíresebb tanítványa Bruce Lee volt.

Fiatalkora[szerkesztés]

Jíp Man édesapja Jíp Ój-tór és édesanyja Vú Szh-új, négy gyermeke közül a harmadikként született.[1] Gazdag családban született Fosanban, és hagyományos kínai oktatást kapott. Egy bátya Jíp Khaj-kak, egy nővére Jíp Van-mé és egy húga volt Jíp Van-húm.

12 évesen kezdte el tanulni a Wing Chunt, Chan Váh-szhún tanítványa lett, aki 64 éves volt, amikor felvette, és ő lett az utolsó tanítványa, a mester három évvel később elhunyt, az egyik kívánsága az volt, hogy a rangidős tanítványa, Vú Chung-szók tanítsa tovább Jípet.[2][3]

16 évesen Hongkongba költözött, egyik rokona segítségével.[1] Egy évvel később a St Stephen's College-ba járt iskolába, ahova a gazdag családok gyerekeit járatták. A tanulmányai alatt látott egy külföldi rendőrtisztet, aki éppen vert egy nőt, és ekkor közbelépett.[1] A rendőrtiszt megtámadta Jípet, de leütötte a tisztet és az osztálytársaival berohantak az iskolába. Jíp egyik osztálytársa később elmesélte a történteket az egyik szomszéd idős embernek. Később az idős ember találkozott Jípel és megkérdezte tőle, hogy milyen harcművészetet tanult. Az ember azt mondta Jíp formáira, hogy „nem nagyon jók”.[1] A férfi megkérdőjelezte Jíp Wing Chunját Chi Sao-ban (egy olyan képzési forma, amely szabályozott támadással és védekezéssel jár). Jíp látta a lehetőséget, hogy bebizonyítsa, hogy képességei jók, de az idős ember néhány ütés után legyőzte. Kiderült, hogy Jíp ellenfele Leung Píkh, annak a Leung Jan-nak fia, aki Chan Váh-szhún mestere volt. A találkozás után Leung Píkh oktatta tovább Jíp-et négy éven át.

24 évesen visszatért Fosanba és rendőrnek jelentkezett.[1] Wing Chunt tanított a számos alárendeltjének, barátainak és rokonainak, de hivatalosan nem vezetett harcművészeti iskolát. Néhány ismertebb diákja Chov Khvóng-júe (周光裕), Khvók Fú (郭富), Lún Kah (倫佳), Chan Chí-szún (陳志新), Xú He-véj (徐和威) és Lúj Jing (呂應). Közülük Chov Khvóng-júe volt a legjobb, de végül elment a kereskedelembe dolgozni és abbahagyta a harcművészet gyakorlását. Khvók Fú és Lún Kah folytatták a harcművészet gyakorlását, növendékeket fogadtak, és átadták a Wing Chun harcművészetet a Kuangtung régióban. Chan Chí-szún és Lúj Jing később Hongkongba költöztek, de egyikük sem fogadott növendékeket. Jíp a második kínai–japán háború idején Khvók Fú-val élt, és csak a háború után tért vissza Fosanba, ahol folytatta karrierjét rendőrtisztként. Jíp 1949 végén a családjával elhagyta Fosant és Hongkongba emigráltak, miután a Kínai Kommunista Párt megnyerte a kínai polgárháborút a Kuomintangal szemben, mivel Jíp a Kuomintang tisztje volt.[4]

Élete Hongkongban[szerkesztés]

Jíp Man és Bruce Lee.

Kezdetben Jíp Man tanítási tevékenysége szegényes volt, mert Jíp diákjai csak néhány hónapig maradtak. Kétszer is átköltöztette iskoláját, 1953-ban a Castle Peak utcába Szamszöüpouba, majd 1955-ben a Lee Tat utcába Yau Ma Teibe, itt volt tanítványa Bruce Lee. Néhány tanítványa jártassá vált a Wing Chunban és saját iskolát indítottak. Néhány tanítványa és utóda más harcművészekkel harcoltak, hogy összehasonlítsák készségeiket, és hogy győzelmeik segítsék növelni Jíp hírnevét.

1967-ben néhány tanítványa segítségével létrehozta a hongkongi Wing Chun Szövetséget.[5][6] A Wing Chun Szövetség fő célja az volt, hogy segítse Jíp pénzügyi nehézségeinek megoldásában.[7]

Jíp Man rendszeres ópiumfogyasztó volt.[8] Egyik korábbi diákja, Duncan Leung azt állította, hogy Jíp a tandíjból támogatta az ópium függőségét.[9]

Halála és öröksége[szerkesztés]

Jíp Man sírhelye

Jíp 1972. december 2-án halt meg a hongkongi Tung Choi utca 149. szám alatt, torokrák következtében, és csak hét hónappal Bruce Lee halála előtt.[10]

Jíp öröksége a Wing Chun globális alkalmazása. Jíp Cön, Jíp legidősebb fia szenvedélyesen tartja életben apja Wing Chun kungfu örökségét, 2014-ben Jíp Cönt választották, hogy képviselje a Wing Chunt, mint a Wing Chun-stílusú kungfu örököse.[11] Jíp Man nevezetesebb tanítványai: Bruce Lee, Leung Ting, Jíp Ceng, Jíp Cön, Chú Shóng-thín, Lók Jíu, Leung Sheung, Vóng Shún-leung, Ng Chan (伍燦), William Cheung, Moj Jat, Ló Man-kham

Jíp írta meg a Wing Chun írásos történetét. Fosanban az élete számos tárgyi emlékei megtalálhatók az ősi templom területén Yip Man Tong múzeumban.[12]

Kultúrában[szerkesztés]

Jíp Man életét több film is megörökítette, 2008-ban az Ip Man című alkotásban Donnie Yen alakította, 2010-ben a The Legend is Born – Ip Man című filmben Dennis To alakította. Jíp Man fia, Jíp Cön mindkét filmnél tanácsadóként működött közre.

Ip Man: A nagymester film, az 1950-es években játszódik és több tanítványa is megjelenik, köztük Bruce Lee. Donnie Yen 2010 márciusában azt mondta a kínai médiának, hogy az Ip Man 2 után nem játssza tovább a Wing Chun mestert. Azt mondta "Ez lesz az utolsó filmem a témában. Amikor valami sikeres lesz, akkor mindenki be akar ugrani a zenekarba, ez nagyon ijesztő. Tudtad, hogy hány Ip Man filmet gyártanak? Ilyen körülmények között nem fogunk tudni haladni, csak a téma túlzott telítettségéhez vezet." 2015-ben megjelent az Ip Man: A védelmező, amiben Donnie Yen ismét Jíp Manként szerepelt.[13]

Jú Cheng-húj játszotta Jíp Man-t a Bruce Lee Legendájában, egy 2008-as kínai televíziós sorozat, amely Bruce Lee életén alapul, aki Jíp egyik diákja volt.[14]

Egy másik, Jíp Man életén alapuló film, Ip Man - Legenda születik címmel 2010 júniusában adták ki. Herman Jau rendezte a filmet, és Dennis To alakította Ip Mant.

Vóng Khar-vaj rendezte A nagymester egy 2013-as filmet, Tony Leung Chiu-wai mint Ip Man. A film a kínai harcművészeten alapul a második kínai–japán háború időszakában. A többi Jíp Man filmmel ellentétben A Nagymester film középpontjában, inkább a harcművészet és az élet közötti gondolkodás és filozófia áll.

2013-as hongkongi film az Ip Man: A végső harc Herman Jau rendezte és Anthony Wong játszotta Ip Man-t, a késői hongkongi időszakában játszódik.

2019-ben megjelent az Ip Man 4: The Finale film (Magyarul:Ip Man 4. – Finálé). Wilson Yip rendezte és Donnie Yen játszotta Ip Man-t.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d e Title: Ip Man - Portrait of a Kung Fu Master, Page:3, Author(s): Ip Ching and Ron Heimberger, Paperback: 116 pages, Publ.: Cedar Fort (2001. január 23.) (angolul) ISBN 1-55517-516-3, ISBN 978-1-55517-516-0
 2. Sam kwok Wing Tsun – Yip Man Family Tree
 3. Mastering Wing Chun, By Samuel Kwok
 4. Ip Man's Biography. Kwokwingchun.com, 2012. július 20. [2012. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 12.)
 5. Ip Ching, Ip Man: Portrait of a Kung Fu Master (Springville, UT: King Dragon Press, 2001)
 6. Ip Man Wing Chun 50th Anniversary Journal (Hong Kong: Wing Chun Athletic Association Limited, 2005)
 7. Origin. www.vingtsun.org.hk . (Hozzáférés: 2015. december 2.)
 8. Bruce Lee: Fighting Spirit: A Biography, Bruce Thomas, p. 208 "Both Bruce's father and even his wing chun master Yip Man were no strangers to the opium pipe."
 9. 16 May 2009: Asia Times Online :: China News, China Business News, Taiwan.. [2017. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 30.)
 10. Complete Wing Chun: The Definitive Guide to Wing Chun's History and Traditions, Robert Chu, Rene Ritchie, Y. Wu, page 9, Tuttle Publishing; 1st edition (1998. június 15.) ISBN 0-8048-3141-6, ISBN 978-0-8048-3141-3.
 11. Chinese kung fu masters battle over inheritance of Yip Man's Wing Chun legacy”, South China Morning Post, South China Morning Post Publishers Ltd., 2014. augusztus 27. (Hozzáférés ideje: 2016. szeptember 10.) 
 12. Ip Man tong virtual tour. Foshanmuseum.com. [2011. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 29.)
 13. Ip Man 3 (Hong Kong, 2015). VCinema , 2016. január 9. [2018. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 14.)
 14. Ip Man (Character). [2016. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 4.) „TV episode, Played by Cheng-Hui Yu (as Ye Wen)”

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Yip Man című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]