Izlandi kezdeményezés a média modernizálásáért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Izlandi kezdeményezés a média modernizálásáért (Icelandic Modern Media Initiative; IMMI) izlandi törvény, melynek célja, hogy kedvező és vonzó jogi környezetet teremtsen az oknyomozó újságírás[1] és egyéb veszélyeztetett internetes médiatevékenység számára. A törvényt az izlandi parlament egyhangúlag fogadta el 2010. június 16-án.[2] A tervezet kidolgozói egy parlamenti határozati javaslatot nyújtottak be az Alþingi elé 2010. február 18-án,[3] amelyben javasolják, hogy Izland „erőteljesen lépjen fel törvényileg a szólás- és információszabadság védelmében”.[4] A javaslatot 19 parlamenti képviselő dolgozta ki, minden parlamenti párt részvételével.

Előkészítés és hozzájárulások[szerkesztés]

A projekt kidolgozásában és megszervezésében számos szervezet és az izlandi parlament tagjai vettek részt.[5] A fő közreműködők Eva Joly, az Index on Censorship, az Izlandi Digitális Szabadságért Társaság, a Wikileaks és parlamenti képviselők, mint Birgitta Jónsdóttir és Róbert Marshall. Egyéb nyilvános hozzájárulások történtek különböző szervezetek részéről, mint a Global Voices, a La Quadrature du Net és a Free Knowledge Institute.[6]

A törvény célja[szerkesztés]

A tervezet célja, hogy olyan útmutatásokat adjon az izlandi kormánynak, amelyek alapul szolgálnak törvénymódosítások és új törvények hozatala során, a szólásszabadság és az újságírók védelmének érdekében. Izlandot szeretnék az információ szabadsága szempontjából a legátláthatóbb országgá tenni a világon. Ennek érdekében a tervezet egyik alapja más országok már működő törvényei. A kidolgozók olyan szabályozásokat gyűjtöttek egy helyre a világ különböző részeiről, amelyek a szólásszabadság és információszabadság szempontjából a leghatékonyabbak.

Alapvető elemei[szerkesztés]

  • Izlandi Szólásszabadságért díj
Az első nemzetközileg jelentős izlandi díj
  • Ultramodern információszabadság-törvény
Az Európa Tanácsnak és az Amerikai Államok Szervezetének 2009-es ajánlásai alapján, valamint Észtország, Skócia, az Egyesült Királyság és Norvégia információszabadságát védő törvényeinek egyes elemeit és az Aarhus-egyezményt figyelembe véve.
  • A kiszivárogtatók védelme
Az Egyesült Államok False Claims Act (hamis állításokról szóló törvény) és Military Whistleblowers Act (katonai kiszivárogtatókról szóló törvény) szabályozásait alapul véve.
  • Névtelen források védelme
Azon névtelen források számára biztosít védelmet, akiknek egy újságíró vagy egy médiaszervezet bizalmas adatkezelést ígért. Az Európai Gazdasági Térség szabályozásai alapján.
  • A névtelen források és újságírók közti kommunikáció védelme
A 2005-ös belgiumi források védelméről szóló törvény alapján.
  • A kormányzati tilalmak csökkentése
Az izlandi alkotmány apró változtatásait feltételezi, hogy a kormányzati tilalmak lehetőségét csökkenteni lehessen.
  • Az internetes szolgáltatásokat biztosítók védelme
  • Védelem a becsületsértésért feljelentőkkel szemben (perturisták)
A tervezet alapján nem érvényesülnek Izlandon a külföldi ítéletek, ha szemben állnak az izlandi szólásszabadsággal.
  • Törvény a megjelentetés időbeli korlátozására
A tervezet kiemeli, hogy Európában megállapítást nyert, hogy egy internetes cikk esetében minden alkalommal, amikor egy felhasználó újra elolvassa az anyagot, az újra kiadásra kerül, függetlenül attól, hogy mikor adták ki először. Ez azt eredményezte, hogy egyes oknyomozó riportokat csendben kivettek egyes újságok online archívumából.
  • Az eljárások védelme
A legtöbb publikációval kapcsolatos bírósági eljárás az ítélethirdetés előtt befejeződik. Az eljárás védelme abban áll, hogy az ügy esetleges szólásszabadság-vonzatának megállapítása esetén a beperelt médium nem kell kiszálljon a pénzhiány miatt.
  • Virtuális korlátolt felelősségű társaságok
Az egyesült államokbeli Vermont állam szabályozását alapul véve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. CNBC: Proposals to make Iceland "haven" for investigative journalism to go to parliament. [2020. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 13.)
  2. Stray, Jonathan: What will Iceland's new media laws mean for journalists?. Nieman Journalism Lab, 2010. június 16. (Hozzáférés: 2010. július 13.)
  3. Alþingi.is: Þskj. 688. Þingsályktunartillaga um að Ísland skapi sér afgerandi lagalega sérstöðu varðandi vernd tjáningar- og upplýsingafrelsis.
  4. Icelandic Modern Media Initiative. [2019. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 13.)
  5. Iceland to become haven for reporters. [2010. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 20.)
  6. Icelandic Modern Media Initiative: Endorsements. [2019. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 13.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]