Ithaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ithaka
Közigazgatás
Ország Görögország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaEET, UTC+2
Térkép
é. sz. 38° 26′ 31″, k. h. 20° 38′ 18″Koordináták: é. sz. 38° 26′ 31″, k. h. 20° 38′ 18″

Ithaka (más nyelveken Ithaki vagy Thiaki) ókori görög város. Leginkább Homérosz Iliasz és Odüsszeia című eposzaiból ismert.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Ithaka a Balkán-félszigettől nyugatra található város, Frikesz és Sztavrosz városok szomszédságában fekszik az Ithaki-sziget keleti peremvidékén, a Viscardo-szorosnál.

Történelme[szerkesztés]

Alapítása[szerkesztés]

Ithakát a Ión törzsek alapították i. e. 2. évezredben. Alapításának nincs pontos évszáma, ugyanis többször alapítottak a területén várost, azonban a fosztogató dórok lerohanták, elpusztították ezeket.

Ókor[szerkesztés]

Az i. e. 12. században az ithakaiak is részt vettek a trójai háborúban Odüsszeusz királyuk vezetésével. A háborúban a seregük 2/3-a (mások szerint 9/10-e) elesett, így a háború 10., utolsó évében (i. e. 1183) kb. 5-600 ithakai harcos maradt. Odüsszeusz cselével, a falóval bevették a várost.

Középkor[szerkesztés]

A török háborúk és a kalózok fénykora alatt kifosztották, lakossága elmenekült. Mikor velencei fennhatóság alá került, ingyentelkekkel újabb, gazdagabb lakókat csaltak oda. A 13. század végén élte fénykorát.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Antik Lexikon
  • Homérosz: Iliász
  • Homérosz: Odüsszeia
  • Carl Schuchhardt: Schliemann ásatásai Trója, Tiryns, Mykéne, Orchomenos és Ithakában; ford. Öreg János; Akadémia, Bp., 1892 (A Magyar Tudományos Akadémia Könyvkiadóvállalata U. F.)
  • Ithaka; fotó Gink Károly, versek Devecseri Gábor; Magvető, Bp., 1969