Ismétlődő megterhelés okozta sérülés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ismétlődő megterhelés okozta sérülés
A számítógép-felhasználók rossz technikája, illetve az ergonómia hiánya az ismétlődő megterheléses sérülések főbb okai.
A számítógép-felhasználók rossz technikája, illetve az ergonómia hiánya az ismétlődő megterheléses sérülések főbb okai.

Angolul Repetitive strain injury (RSI)
Leírás
Kockázati tényezők Ülő életmód, ülő munka, dohányzás, alkoholfogyasztás
Főbb tünetek Fájó csukló, lüktető fájdalom, bizsergés, végtaggyengeség
Megelőzés Megfelelő technika alkalmazása, munkakörnyezet ergonómiai szempontú kialakítása, rendszeres pihenés, rendszeres testmozgás
DiseasesDB11373

Az ismétlődő megterhelés okozta sérülés (RSI - repetitive strain injury) a mozgásrendszer vagy az idegrendszer egy részének sérülése, amelyet ismétlődő használat vagy hosszú ideig tartó, rögzített helyzetben töltött idő okoz.[1][2]

Tünetek[szerkesztés]

Néhány példa az RSI-ben szenvedő betegek által tapasztalt tünetekre: fájdalmas, lüktető fájdalom, bizsergés és végtaggyengeség, amelyek kezdetben időszakosan, majd egyre gyakrabban jelentkeznek.[3] Az olyan gyakran ismétlődő apró mozdulatok, mint a gépelés, zongorázás vagy SMS-ek írása rendkívül fárasztják az izmokat, az inakat, ínszalagokat és az idegeket is. Ezek okozzák az összefoglalóan RSI néven ismert szindrómát. Ha valaki fájdalmat vagy zsibbadást érez a kezében, különösen a csuklónál vagy az ujjakban, és gyakran végez ismétlődő tevékenységet, akkor majdnem biztos, hogy RSI-ről van szó.[4]

Az RSI azon tünetegyüttest jelzi, ami a felső végtagon, gerincben, valamint ritkábban az alsó végtagban jelentkezik ismétlődő terhelés hatására. Ezen tünetek közös jellemzője a lágyrészek, izmok, ízületek gyulladásos állapota, melyet az állandó, monoton terhelés vált ki.

Egy kutatás során vizsgálták, hogy van-e összefüggés a kialakult tünetek és aközött, ha valaki napi 8 órában számítógép mellett dolgozik.[5] Napi munkája során a számítógépet rendszeresen használó 100 dolgozó között véletlenszerűen, 45 kérdést tartalmazó kérdőívet osztottak szét. A kérdőív 3 főcsoportba sorolt kérdéseket tartalmazott. Az első csoport általános kérdéseket, a második csoport a munkakörülményekre vonatkozó kérdéseket, a harmadik csoport pedig az esetleges tünetekre vonatkozó kérdéseket tartalmazta.

Az RSI kialakulásához vezető okok 3 csoportba sorolhatók:

  • Ismétlődő mozgások által okozott sérülések
  • Hirtelen mozdulatok által okozott sérülések
  • Statikus terhelés által okozott sérülések

A betegség kialakulásában azonban több kiváltó ok együttes hatása játszik döntő szerepet. Terhelés, elsősorban a helytelen terhelés során az inak a legsérülékenyebbek. A leggyakoribb sérülési helyek ott jelentkeznek, ahol kis területen sok ízület van, pl. kéz. Túlterhelés során jelentkező leggyakoribb tünetek a kézen: bizsergés, zsibbadás, feszülés, merevség, fájdalom vagy égő érzés, kezdetben éjszakai, később munka közben is jelentkező fájdalom.

Az értékelt adatok alapján egyértelműen igazolható, hogy a dolgozó kora, a munkában eltöltött évek száma egyenesen arányos a tünetekkel. A 40 év alatti korcsoportban ötször több a tünetmentes dolgozó, mint a 40 év feletti korcsoportban.[5]

Ergonómia: célja a szűkebb és tágabb munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása, az emberi adottságoknak lehető legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Repetitive strain injury című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Public Employees Occupational Safety and Health Program of the New Jersey Department of Health and Senior Services. [2006. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. CDC: Template Package 4 (amerikai angol nyelven). Centers for Disease Control and Prevention , 2018. március 28. (Hozzáférés: 2019. március 12.)
  3. Repetitive Strain Injury: What is it and how is it caused?. Selikoff Centers for Occupational Health. [2016. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 12.)
  4. Kiss Bori (Moon): A gépírás káros az egészségre (magyar nyelven). index.hu , 2001. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. február 8.)
  5. a b Szőke Jenő - Szalai Z: RSI (Repetitive Strain Injury) kézsebészeti vonatkozásai (magyar nyelven), 2009. október 9. (Hozzáférés: 2022. február 8.)