Iríni Haralambídu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Irene Charalambidou szócikkből átirányítva)
Iríni Haralambídu
Marrakesh, 2019. október 4.
Marrakesh, 2019. október 4.
Született1964. március 19. (60 éves)[1]
Limassol
Állampolgárságaciprusi[1]
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozása
Tisztsége
  • member of the House of Representatives of Cyprus (2011. június 2. – 2016. június 1.)
  • member of the House of Representatives of Cyprus (2016. június 2. – 2021. május 31.)
  • member of the House of Representatives of Cyprus (2021. június 1. – )
Iskolái
  • University of Nicosia (Bachelor of Psychology, lélektan)
  • Mediterranean College (Bachelor of Journalism, újságírás)
A Wikimédia Commons tartalmaz Iríni Haralambídu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Iríni Haralambídu (görögül: Ειρήνη Χαραλαμπίδου; Limassol, 1964. március 19. –) ciprusi újságíró és politikus. 2011-ben a Progresszív Munkáspárt színeiben a nicosiai választókerület parlamenti képviselőjévé választották, 2016-ban újraválasztották. A korrupció elleni küzdelem kiemelkedő képviselője.

Élete[szerkesztés]

1964. március 19-én született Limassolban. A Nicosiai Egyetemen pszichológiát, az athéni Mediterrán Főiskolán pedig újságírást tanult.

Az újságíró[szerkesztés]

A Játékok című újságnál, az Eleftherotypia című lapnál dolgozott, és együttműködött a Kiryka című újsággal. A Louis Turisztikai Szervezet PR igazgatója volt. Sok éven át közreműködött a Ciprusi Rádióban, ahol az egyik legnépszerűbb műsort, a Kellemes szombat estét vezette. Dolgozott a Logos és az ANT1 Cyprus televíziónak is.[2] 2005 és 2011 között a RIK Megbeszéljük című televíziós műsor irányításáért, újságírói felügyeletéért és a műsorvezetéséért volt felelős. A Ciprusi Köztársaság elnöke, Dimítrisz Hrisztófiasz 2008 decemberében ebben a műsorban adta az első elnöki interjúját.[3]

Az író[szerkesztés]

2007-ben jelent meg első könyve Amiről beszéltünk címmel.

2011 januárjában pedig a második könyve, A ciprusi kérdés fehér lapjai, mely a ciprusi jelenkori politika és történelem eseményeinek elemzéséről szól. 2011-ben a könyv bemutatóját Dimítrisz Hrisztófiasz, köztársasági elnök tartotta.

A politikus[szerkesztés]

2011-ben a nicosiai választási körzet képviselőjévé választják az AKEL-lel.[4][5]

Tagja lett a Parlament intézményi, értékpapír- és közigazgatási bizottságának, a közkiadások fejlesztésével és ellenőrzésével foglalkozó állandó bizottságának és a Parlament egészségügyi bizottságának.

2016. május 22-én az AKEL-lel újraválasztják Nicosiában. Ő az első női képviselő, aki sikerrel szerepel az országos választásokon. Az új törvényhozással a képviselőház közkiadások fejlesztésével és ellenőrzésével foglalkozó állandó bizottságának elnökhelyettese, valamint az intézményi, értékpapír- és igazgatási, egészségügyi és emberi jogi bizottságok tagja.[6]

Források[szerkesztés]

  1. a b CHARALAMBIDES Irene (angol nyelven). Képviselőház. [2019. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 6.)
  2. Χαραλαμπίδου Ειρήνη Archiválva 2021. február 26-i dátummal a Wayback Machine-ben (görögül)
  3. Ειρήνη Χαραλαμπίδου (görögül)
  4. Τα CVs των 18 νέων βουλευτών (görögül)
  5. Λευκωσία Archiválva 2019. július 18-i dátummal a Wayback Machine-ben. (görögül)
  6. CHARALAMBIDES Irene

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irene Charalambidou című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.