Dimítrisz Hrisztófiasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dimítrisz Hrisztófiasz
Dimitris Christofias.jpg
A Ciprusi Köztársaság 6. elnöke
Hivatali idő
2008. február 28.2012. február 24.
Előd Tásszosz Papadópulosz
Utód Níkosz Anasztasziádisz
A Ciprusi Képviselőház elnöke
Hivatali idő
2001. június 7.2008. február 28.

Született 1946. augusztus 29.
Dikómo, Ciprus
Párt AKEL

Házastársa Elsie Chiratou
Foglalkozás politikus
Iskolái Orosz Tudományos Akadémia
Vallás ateista

Díjak Barátságért Érdemrend

Dimítrisz Hrisztófiasz aláírása
Dimítrisz Hrisztófiasz aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dimítrisz Hrisztófiasz témájú médiaállományokat.

Dimítrisz Hrisztófiasz (görögül: Δημήτρης Χριστόφιας; Dikómo, 1946. augusztus 29. –) ciprusi kommunista politikus, a Ciprusi Köztársaság korábbi elnöke (2008–2012). Hrisztófiasz a ciprusi konfliktus tárgyalásos megoldásának híve, és azzal az ígérettel nyerte meg a 2008-as választásokat, hogy újrakezdi a béketárgyalásokat a török féllel. Hivatali ideje alatt többször találkozott Mehmet Ali Talat észak-ciprusi török vezetővel. Hrisztófiasz az egyetlen, magát kommunistának valló államfő az Európai Unióban.

Származása és tanulmányai[szerkesztés]

Hrisztófiasz Kerínia közelében, Ciprus északi részén, egyszerű munkás családba született. Apja aktív szakszervezeti tag volt, és Hrisztófiasz is korán kapcsolatba került a ciprusi baloldallal, az AKEL ifjúsági szervezetének tagja lett.

Középiskolai tanulmányait a Nicosiai Kereskedelmi Líceumban végezte, ahol 1964-ben végzett. Felsőfokú tanulmányait Moszkvában folytatta, ahol filozófiai doktorátust szerzett, majd tanulmányai befejezése után hazatért.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1974-től emelkedő karriert futott be az AKEL-en belül, amelynek aztán 1988-ban főtítkárává is választották. E posztját egészen elnökké választásáig betöltötte.

1991-ben a képviselőház tagjává választották, majd az azt követő választásokon újra bekerült a testületbe. 2001-ben a képviselőház elnökévé is választotta, majd 2006-ban újra elnyerte ezt a pozíciót.

A 2008-as elnökválasztás első fordulójában 33,3%-kal a második helyen végzett Ciprus akkori elnöke Tásszosz Papadópulosz előtt és Joannisz Kaszulídisz mögött. A második fordulóban azonban szoros, 53,37%-os szavazataránnyal legyőzte ellenfelét.

Noha Hrisztófiasz meggyőződéses kommunista, nem kíván változtatni a ciprusi szabad piac szabadságán. Beiktatása után kijelentette, hogy elnökségének fő célja, a ciprusi konfliktus megoldása. Az elnök céljai között szerepel a sziget területén működő két brit légitámaszpont – Akrotíri és Dekélia – bezáratása is.

Elnöki tevékenysége[szerkesztés]

Hrisztófiaszt elnöksége idején több súlyos belföldi és külföldi kritika is érte. Ciprus gazdasága a Görögországgal ápolt hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatok miatt súlyosan megsínylette a gazdasági válságot. Ezt súlyosbította, hogy 2011. július 11-én felrobbant egy korábban a tengeren lefoglalt és szabálytalanul tárolt lőszerszállítmány ami súlyosan megrongálta az ország legnagyobb erőművét is. Az eset miatt súlyos energia-ellátási zavarok keletkeztek Cipruson.[1][2] Az eset Hrisztófiasz felelősségét is felvetette, mivel a lőszerszállítmány elnökségének idején, 2009-ben raktározták el nem megfelelő helyen és tárolták szabálytalanul. A szigeten sok ezres tüntetések törtek, ki az elnök lemondását követelve.[3][4]

Kritika érte az EU részéről és belföldön az elnököt azért is, mert miközben a gazdasági válság során az EU-t kritizálta, Oroszországgal sokkal szorosabbra fűzte Ciprus kapcsolatait, és gazdasági segítséget kért az EU mellett onnan is,[5] komolyan megnövelve ezzel az orosz befolyást az országban.[6]

Az elnök 2012. május 14-én bejelentette, hogy mivel belátható, hogy elnöki ciklusának végéig nem sikerül újraegyesíteni szigetországot, korábbi ígéretének megfelelően nem indul újra a 2013-as elnökválasztáson.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Puskaporos hordók robbantak egy ciprusi támaszponton, tizenöten meghaltak – origo.hu, 2011. július 11.
  2. Egy hatalmas robbanás, és ami utána jön – index.hu, 2011. július 17.
  3. Ezrek tüntettek a ciprusi kormány ellen – hvg.hu, 2011. július 19.
  4. Az egész társadalom felrobbant Cipruson - index.hu, 2011. július 20.
  5. Az oroszok is megmentenék a ciprusi bankokat – origo.hu, 2012. július 4.
  6. Putyin kommunista barátja miatt fájhat az EU feje – origo.hu, 2012. július 16.
  7. Visszalép az államfő – mno.hu, 2012. május 14.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dimitris Christofias című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]