Dimítrisz Hrisztófiasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dimítrisz Hrisztófiasz
Dimitris Christofias.jpg
A Ciprusi Köztársaság 6. elnöke
Hivatali idő
2008. február 28. 2012. február 24.
Előd Tásszosz Papadópulosz
Utód Níkosz Anasztasziádisz
A Ciprusi Képviselőház elnöke
Hivatali idő
2001. június 7. 2008. február 28.

Született 1946. augusztus 29.
Dikómo, Ciprus
Párt AKEL

Házastársa Elsie Chiratou
Foglalkozás politikus
Iskolái
 • Orosz Tudományos Akadémia
 • Institute of Social Sciences of the CC of the CPSU
Vallás ateista

Díjak
 • Barátságért Érdemrend
 • Medal of Pushkin
 • Order of Prince Yaroslav the Wise, 1st class
 • Order of José Martí
 • Az Osztrák Köztársaság Nagy Csillaga
 • Knight Grand Cross of the Order of Pius IX‎

Dimítrisz Hrisztófiasz aláírása
Dimítrisz Hrisztófiasz aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dimítrisz Hrisztófiasz témájú médiaállományokat.

Dimítrisz Hrisztófiasz (görögül: Δημήτρης Χριστόφιας; Dikómo, 1946. augusztus 29. –) ciprusi kommunista politikus, a Ciprusi Köztársaság korábbi elnöke (2008–2012). Hrisztófiasz a ciprusi konfliktus tárgyalásos megoldásának híve, és azzal az ígérettel nyerte meg a 2008-as választásokat, hogy újrakezdi a béketárgyalásokat a török féllel. Hivatali ideje alatt többször találkozott Mehmet Ali Talat észak-ciprusi török vezetővel. Hrisztófiasz a hivatali idejének végéig az egyetlen, magát kommunistának valló államfő volt az Európai Unió történetében.

Származása és tanulmányai[szerkesztés]

Hrisztófiasz Kerínia közelében, Ciprus északi részén, egyszerű munkás családba született. Apja aktív szakszervezeti tag volt, és Hrisztófiasz is korán kapcsolatba került a ciprusi baloldallal, az AKEL ifjúsági szervezetének tagja lett.

Középiskolai tanulmányait a Nicosiai Kereskedelmi Líceumban végezte, ahol 1964-ben végzett. Felsőfokú tanulmányait Moszkvában folytatta, ahol filozófiai doktorátust szerzett, majd tanulmányai befejezése után hazatért.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1974-től emelkedő karriert futott be az AKEL-en belül, amelynek aztán 1988-ban főtítkárává is választották. E posztját egészen elnökké választásáig betöltötte.

1991-ben a képviselőház tagjává választották, majd az azt követő választásokon újra bekerült a testületbe. 2001-ben a képviselőház elnökévé is választotta, majd 2006-ban újra elnyerte ezt a pozíciót.

A 2008-as elnökválasztás első fordulójában 33,3%-kal a második helyen végzett Ciprus akkori elnöke Tásszosz Papadópulosz előtt és Joannisz Kaszulídisz mögött. A második fordulóban azonban szoros, 53,37%-os szavazataránnyal legyőzte ellenfelét.

Noha Hrisztófiasz meggyőződéses kommunista, nem kíván változtatni a ciprusi szabad piac szabadságán. Beiktatása után kijelentette, hogy elnökségének fő célja, a ciprusi konfliktus megoldása. Az elnök céljai között szerepel a sziget területén működő két brit légitámaszpont – Akrotíri és Dekélia – bezáratása is.

Elnöki tevékenysége[szerkesztés]

Hrisztófiaszt elnöksége idején több súlyos belföldi és külföldi kritika is érte. Ciprus gazdasága a Görögországgal ápolt hagyományosan szoros gazdasági kapcsolatok miatt súlyosan megsínylette a gazdasági válságot. Ezt súlyosbította, hogy 2011. július 11-én felrobbant egy korábban a tengeren lefoglalt és szabálytalanul tárolt lőszerszállítmány ami súlyosan megrongálta az ország legnagyobb erőművét is. Az eset miatt súlyos energia-ellátási zavarok keletkeztek Cipruson.[1][2] Az eset Hrisztófiasz felelősségét is felvetette, mivel a lőszerszállítmány elnökségének idején, 2009-ben raktározták el nem megfelelő helyen és tárolták szabálytalanul. A szigeten sok ezres tüntetések törtek, ki az elnök lemondását követelve.[3][4]

Kritika érte az EU részéről és belföldön az elnököt azért is, mert miközben a gazdasági válság során az EU-t kritizálta, Oroszországgal sokkal szorosabbra fűzte Ciprus kapcsolatait, és gazdasági segítséget kért az EU mellett onnan is,[5] komolyan megnövelve ezzel az orosz befolyást az országban.[6]

Az elnök 2012. május 14-én bejelentette, hogy mivel belátható, hogy elnöki ciklusának végéig nem sikerül újraegyesíteni a szigetországot, korábbi ígéretének megfelelően nem indul újra a 2013-as elnökválasztáson.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Puskaporos hordók robbantak egy ciprusi támaszponton, tizenöten meghaltak – origo.hu, 2011. július 11.
 2. Egy hatalmas robbanás, és ami utána jön – index.hu, 2011. július 17.
 3. Ezrek tüntettek a ciprusi kormány ellen – hvg.hu, 2011. július 19.
 4. Az egész társadalom felrobbant Cipruson - index.hu, 2011. július 20.
 5. Az oroszok is megmentenék a ciprusi bankokat – origo.hu, 2012. július 4.
 6. Putyin kommunista barátja miatt fájhat az EU feje – origo.hu, 2012. július 16.
 7. Visszalép az államfő – mno.hu, 2012. május 14.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dimitris Christofias című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]