Tásszosz Papadópulosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tásszosz Papadópulosz
Tassos Papadopoulos.jpg
A Ciprusi Köztársaság 5. elnöke
Hivatali idő
2003. február 28. 2008. február 28.
Előd Gláfkosz Klirídisz
Utód Dimítrisz Hrisztófiasz
A Ciprusi Képviselőház 2. elnöke
Hivatali idő
1976 1979
Előd Gláfkosz Klirídisz
Utód Szpírosz Kiprianú

Született 1934. január 7.
Nicosia, Ciprus
Elhunyt2008. december 12. (74 évesen)
Nicosia, Ciprus
Párt DIKO

Házastársa Foteini Papadópulu
Gyermekei Nikolas Papadopoulos
Foglalkozás
Iskolái King’s College London
Halál oka tüdőrák
Vallás ortodox keresztény

Díjak
  • Három Csillag érdemrend nagykeresztje
  • Order for Exceptional Merits
  • Grand Order of King Tomislav
  • Grand Cross of the Order of the White Double Cross‎
  • Collar of the Order of the Cross of Terra Mariana
  • National Order of Merit
  • Az Osztrák Köztársaság Nagy Csillaga
A Wikimédia Commons tartalmaz Tásszosz Papadópulosz témájú médiaállományokat.

Tásszosz Papadópulosz (görögül: Τάσσος (Ευστάθιος) Νικολάου Παπαδόπουλος; Nicosia, 1934. január 7. - Nicosia, 2008. december 12.) ciprusi politikus, a Ciprusi Köztársaság ötödik elnöke.

Pályafutása[szerkesztés]

Nicolas Papadópulosz és felesége Aggeliki három gyermeke közül elsőként született. Jogi tanulmányokat folytatott Londonban. 1955-ös hazatérése után csatlakozott az EOKA szeparatista szervezethez, majd annak politikai szárnyához. Részt vett a Ciprus gyarmati felszabadításáról és alkotmányának előkészítéséről folytatott ötoldalú (az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország és a ciprusi közösségek bevonásával zajló) tárgyalásokon, de az azokat lezáró zürichi és londoni megállapodást nem támogatta.

A ciprusi függetlenség kivívása után, igen fiatalon (25 éves korában) miniszter lett, majd a következő 12 évben több miniszteri posztot is betöltött. Az 1974-es ciprusi katonai puccs során letartóztatták mivel III. Makáriosz elnök köréhez tartozott. A török katonai agressziót megelőző napon szabadult.

Számtalan esetben képviselte a görög ciprióta felet a válság megoldására szervezett egyeztetéseken, illetve az ENSZ és az Európa Tanács előtt. Elnökké választása előtt többször parlamenti képviselőnek választották, illetve éveken át betöltötte a parlament elnökének pozícióját is. Több alkalommal választották meg pártja élére is. 2003-ban Ciprus elnökévé választották.[1] Elnöki mandátuma alatt került sor a Ciprus újraegyesítését célzó Annan-terv népszavazásár. A megítélése szerint elfogadhatatlan feltételek miatt Papadópulosz a terv elutasításáért kampányolt,[2] sikerrel.

A 2008-as elnökválasztáson újraindult, de a harmadik helyre szorult.[1] Vereségét elismerte és visszavonult.

Halála és sírjának kirablása[szerkesztés]

Az év decemberében rákbetegségben hunyt el. 2009-ben sírját feltörték, és holttestét - vélhetően váltságdíj reményében - ellopták.[3] A testet 2010 márciusában találta meg a rendőrség.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tassos Papadopoulos című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]