Iravádi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iravádi
OrszágokMianmar
Földrajzi adatok
Hossz2170 km km
Vízhozam14 000 m³/s
Vízgyűjtő terület411 000 km²
ForrásGyita Qu
é. sz. 25° 42′ 35″, k. h. 97° 29′ 55″
TorkolatAndamán-tenger
é. sz. 15° 46′ 39″, k. h. 95° 03′ 49″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Iravádi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Iravádi (angol: Irrawaddy vagy Ayeyarwady) Dél-Ázsiában, Mianmar teljes hosszában végigfutó folyó, a világ egyik legnagyobb vízhozamú folyója.

Hossza 2170 km és Mianmar középső részén kb. 430 000 km² területről vezeti el a vizet. Két fő forrásfolyója a Mali Hka és a Nmai Hka az északi hegyekben, déli irányban szűk szurdokokon folyik keresztül, mielőtt Mandalay közelében a síkságra érne.

40 000 km² kiterjedésű deltája Mianmar fő rizstermelő területe. Néhány helyen a delta ágai olyan szélesen terülnek szét, hogy időszakos szigetek keletkeznek, amelyek a száraz évszakban, amikor a folyó szintje alacsonyabb, kiemelkednek a vízből. Ezeken a helyeken termesztenek növényeket, főleg rizst, mielőtt az esős évszak áradásai beköszöntenének.

A folyóban él a kúposfejű delfin és a veszélyeztetett Glyphis siamensis folyami cápa.

Települések[szerkesztés]

Városok a folyó mellett:

Források[szerkesztés]

  • Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Irrawaddy River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.