Bagan (Burma)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Ez a város a Világörökség része 
Bagan
Bagan templomai
Bagan templomai

Alapítás2. század
Ország Mianmar
Terület
  • 104
  • 50,0549
  • 181,4683
km²
Világörökség-azonosító 1588
Elhelyezkedése
Bagan (Mianmar)
Bagan
Bagan
Pozíció Mianmar térképén
é. sz. 21° 10′, k. h. 94° 52′Koordináták: é. sz. 21° 10′, k. h. 94° 52′
A Wikimédia Commons tartalmaz Bagan témájú médiaállományokat.


Bagan (korábban Pagan) történelmi város Burma középső részén, az Irrawaddy folyó keleti partján, Mandalaytól kb. 180 km-re délnyugatra.

A mianmari leírások alapján a várost a 2. században alapították,[1] majd nagyobb jelentőségre a 9. század közepén tett szert, ekkortól kezdve a 13. század végéig a Pagan Királyság fővárosa volt.

Anoratha király (1044-1077) uralkodása idején Bagan befolyása kiterjedt a mai Burma egészére. Amikor Anoratha elfoglalta a monok fővárosát, Thatont 1057-ben, átvették a monoktól a théraváda buddhizmust, majd a király államvallássá tette azt. A mon írás alapján kidolgozták a burmai írást. Virágzott a gazdasági élet, a kereskedelem és a Pagan Királyságban nagyszerű templomok és pagodák épültek. Kubiláj kán mongol csapatai 1277-ben behatoltak Észak-Burmába és nem sokkal később Bagant is kifosztották és feldúlták. A királyság ezután hanyatlásnak indult és szétaprózódott.

A Bagani Régészeti Terület az ország idegenforgalmának húzóereje, hasonlóan Kambodzsa angkori romvárosához. Fénykorában mintegy 10 ezer buddhista templom, pagoda és kolostor létesült csak Bagan területén, amelyből a mai napig mintegy 2200 megmaradt.

2019-ben a világörökség részévé nyilvánították.[2]

Panoráma[szerkesztés]

Panorámakép Bagan templomairól
Panorámakép Bagan templomairól
Bagan

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Harvey, G. E. (1925). History of Burma
  2. Bagan. whc.unesco.org (Hozzáférés: 2019. július 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bagan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]