Ipotești–Cândești-kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Prága–Penykivka–Kalocsin régészeti kultúrcsoportot a 6–7. századi korai szláv népességgel, az Ipotești–Cândești-it pedig helyi germán, és szláv keverékként azonosítjuk.

Az Ipotești–Cândești-kultúra egy régészeti kultúra volt a mai Románia területén. A 6. század közepén alakult ki a Prut és az Alsó-Duna közötti területen a Prága–Penykivka- és Prága–Korcsak-kultúrák elemeinek és helyi germán kultúráknak az egyesülésével.[1] A Duna alsó szakaszán a romániai és moldovai területen húzódott.[1] A terület lakosságát germán, főleg gót, és szláv törzsek alkották. Azonban vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a csernyahivi kultúrából származik, és az antok egy csoportját képviseli.[1]

Régészeti eredmények[szerkesztés]

A kultúra településein feltárt házak megegyeznek a Prága–Korcsak-kultúra épületeivel és Penykivka környéki szláv kunyhókkal. Szerkezeti hasonlóságok és az edények egyedi formái miatt nehéz az Ipotești–Cândești-kultúrát bármely más korai szláv kultúra részének tekinteni, de ettől függetlenül, a kultúra szláv mivolta vitathatatlan.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Irena Cvijanović. "The Typology of Early Medieval Settlements in Bohemia, Poland and Russia", Rudić Srđan The World of the Slavs: Studies of the East, West and South Slavs: Civitas, Oppidas, Villas and Archeological Evidence (7th to 11th Centuries AD) (2013. április 21.)