Ioan Tomescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ioan Tomescu
Született1942. november 5. (81 éves)
Ploiești
Állampolgárságaromán
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Ioan Tomescu (Ploiești, 1942. november 5.) román matematikus, a Román Akadémia levelező tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Az általános iskolát Plopeni-ben végezte, ahol apja fizikatanár volt. A középiskolát Ploiești-ben végezte, és már ekkor kitűnt matematikai tehetségével. A bukaresti egyetem matematika karán számítógép szakot végzett 1965-ben. Egyetlen matematikus diák volt az országban, aki abban az évben maximális érdemjeggyel végezte el az egyetemet. 1971-ben doktorált Grigore Moisil irányításával Kombinatorikai módszerek a véges automaták elméletében című tézisével. Az egyetem elvégzése után gyakornok (1965–1968), majd tanársegéd (1968–1972) a bukaresti egyetemen. Ebben az időben Boole-függvényekkel, véges automatákkal, gráfokkal és hálózatokkal foglalkozott cikkeiben. 1972 és 1990 között adjunktus, 1990-ben egyből professzornak nevezték ki ugyanazon a tanszéken, 1992-től doktorátusvezető, 2000-től az akadémia levelező tagja, 2011-től emeritus professor. Több külföldi egyetemen meghívott professzorként dolgozott. Tehetséggondozással is foglalkozott, éveken keresztül irányította a román matematikai olimpiai csapatot.

Munkássága[szerkesztés]

Kutatási területe a kombinatorika, azon belül a gráfelmélet. Tudományos dolgozatainak száma megközelíti a 200-at. Több egyetemi tankönyv, szakkönyv és monográfia szerzője.

Idegen nyelven is megjelent könyvei[szerkesztés]

  • Introducere în combinatorică, Editura tehnică, București, 1972, 250 o., magyarul Kombinatorika és alkalmazása, Budapest, 1978, fordította Maurer Gyula, angolul Colette’s, London and Wellingborough kiadása, 1975.
  • Probleme de combinatorică și teoria grafurilor, Editura didactică și pedagogică, București, 1981, 270 o.; angolul Problems in combinatorics and graph theory, John Wiley, Wiley-Interscience Series in Discrete Mathematics kiadásában, New York, 1985.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ion Th. Grigore, Memorii, Editura Societății Culturale Ploiești-Mileniul III, Ploiești, 2008.
  • 150 de ani – Colegiul Național „Ion Luca Caragiale – Ploiești”. Sub semnul Minervei, Editura Nomina, 2014.
  • Ioan Tomescu a Mathematics Genealogy Project adatbázisában Szerkesztés a Wikidatán

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ioan Tomescu című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.