Ioan Dragoș

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ioan Dragoș
Született 1810. március 5.
Nagyvárad
Elhunyt 1849. május 9. (39 évesen)
Abrudbánya
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
Halál okaemberölés

Ioan Dragoș (magyarul Drágos János, toplicai) (Nagyvárad, 1810. március 5.Abrudbánya, 1849. május 9.) román nemzetiségű politikus, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a magyar országgyűlés képviselője.

Élete[szerkesztés]

Nagyváradon született, 1810. március 5-én. Eleinte mint megyei esküdt szerepelt, utóbb mint táblabíró. Az 1848. május 13-ára hirdetett szerb nemzeti gyűlés ellen a bihari románok 165 000 lélek nevében tiltakoztak, mert a gyűlést nem vallási, hanem politikai irányzatúnak tartották, a szerbekkel pedig nem voltak közös nemzetiségi érdekeik. Az óvást Dragoș szerkesztette, és a Pesti Hírlap május 9-i számában közölte.

A július 5-én megnyílt első nemzetgyűlésre Bihar megye Belényesből Dragoșt küldte képviselőnek. Szeptember 16-án fölszólalt, és azt javasolta, hogy egy bizottság vizsgálja meg az erdélyi románoknak az unió-törvényre vonatkozó sérelmét. Dragoș nemsokára törvényjavaslatot nyújtott be a nyugtalankodó románok lecsillapítása érdekében, és a ház szeptember 18-án gróf Haller Sándor élesdi képviselő indítványára el is határozta, hogy azt kinyomtatja, és megtanácskozzák, javaslatát azonban meghaladta az idő.

Dragoș politikai pályája rövid volt. Mint ügyes népszónok a magyar és a román nyelvet egyformán jól beszélte. Szemere Bertalan miniszterelnök 1849 májusában őt küldte béketárgyalásokra Avram Iancuhoz. Hatvani Imre azonban a tárgyalások közben megtámadta Avram Iancu csapatát. A románok dühe ezért Dragoș ellen fordult, akiről azt hitték, hogy része volt a fegyverszünet megszegésében, és május 9-én meggyilkolták.

Munkái[szerkesztés]

A Bihar megyei Tisza adminisztrátor és Beőthy Ödön alispán közt folytatott harcban ő volt Dessewffy Emil lapjának, a Budapesti Híradónak a tudósítója; a Világ című politikai lapban is megjelent egy cikke: A napkeleti vallást követő oláhok Erdélyben (1842. I. 47–48. sz.).

Források[szerkesztés]