Instant kávé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Instant kávé

Az instant kávé 100%-ban valódi kávéból készül és nincs benne semmilyen hozzáadott adalékanyag (pl. tartósítószer).

Története[szerkesztés]

Feldolgozás[szerkesztés]

Őrlés[szerkesztés]

Az instant kávé gyártása során a pörkölt kávészemeket először egyenletesen megőrlik. Ez az a kávé, amelyet őrölt-pörköltként árusítanak az üzletekben. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik és a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz.

Kávéital[szerkesztés]

A megőrölt kávét vízben 100 °C fölötti hőmérsékleten forralják. Az eljárás ezen része pont olyan, mintha otthon főznénk a kávét, csak ebben az esetben ipari mennyiségű kávét főznek le, melyet később lepárlókban sűrítenek.

Szárítás[szerkesztés]

Ahhoz, hogy a kávéitalból a boltok polcaira kerülő granulátumos forma készüljön, kétféle technológiát alkalmaznak. Az egyiket fagyasztásos eljárásnak nevezik, mikor a kávéitalt lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákuum hatására a víz párologni kezd a kávéból, megőrizve a kávéban lévő aromákat.

A másik eljárást szárításos eljárásnak nevezik, ekkor a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik. Az instant kávék többsége szárításos eljárással készül, míg a fagyasztásos eljárást inkább a magasabb minőségű, prémium instant kávékhoz használják.

Fajták[szerkesztés]

Klasszikus és prémium[szerkesztés]

A klasszikus és prémium kategóriájú instant kávékat főként gyártási technológiájuk különbözteti meg. Míg a klasszikus instant kávé szárításos-, addig a prémium instant kávé fagyasztásos eljárással készül. A prémium kategóriájú instant kávé a fagyasztásos technológiának köszönhetően kiváló aromát és ízt kap.

A prémium instant kávék általában robusta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb, így mindkét kávéfajta legjava kerül csak a csészébe.

3in1[szerkesztés]

A 3in1 instant kávék a kávé mellett a cukrot és kávékrémezőt is tartalmaznak, így az elkészítéséhez a forró vízen kívül semmi másra nincs szükség.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Instant coffee
A Wikimédia Commons tartalmaz Instant kávé témájú médiaállományokat.