Instant kávé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Instant kávé

Az instant kávé vagy azonnal oldódó kávé olyan kávémagokból készült granulátum vagy por, amiből csupán víz (valamint a típustól valamint ízléstől függően cukor és krémesítő anyag) hozzáadásával, főzés nélkül kávé ital készíthető.

Története[szerkesztés]

Feldolgozás[szerkesztés]

Az instant kávé gyártása során a kávészemeket először megpörkölik, majd megőrlik. Ez megfelel annak az állapotnak, mint amit őrölt-pörkölt kávéként hoznak forgalomba. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik, majd később újra hozzáadják az instant kávéhoz.

Ezután a kávét 100 °C hőmérsékleten vízben megfőzik. Ahhoz, hogy a kávéitaltól eljussunk a száraz granulátumos formáig, kétféle technológiát alkalmaznak.

  • Az instant kávék többségénél a vizet porlasztva szárítással távolítják el az italból, forró levegővel párologtatva el a nedvességet.
  • A magasabb minőségű termékeknél a liofilezést, avagy fagyasztva szárítás eljárását használják, amely során az italt lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákuum hatására a víz elszublimál.

Fajták[szerkesztés]

Klasszikus és prémium[szerkesztés]

A klasszikus és prémium kategóriájú instant kávékat főként szárítási technológiájuk különbözteti meg. A prémium kategóriájú instant kávéhoz a fagyasztva szárításos technológiát használják, míg a klasszikus instant kávéhoz a porlasztva szárítást.

A prémium instant kávék általában robuszta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb.

3in1[szerkesztés]

A három az egyben (3in1) instant kávék a kávé mellett cukrot és kávékrémezőt is tartalmaznak, így a fogyasztásra kész ital elkészítéséhez a forró vízen kívül semmi másra nincs szükség.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Instant coffee
A Wikimédia Commons tartalmaz Instant kávé témájú médiaállományokat.