Inna Hermanyivna Bohoszlovszka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inna Hermanyivna Bohoszlovszka
Inna Bohoszlovszka
Inna Bohoszlovszka
Született 1960. augusztus 5. (57 éves)
Harkiv
Állampolgársága
Foglalkozása politikus
Iskolái National University “Yaroslav the Wise Law Academy of Ukraine”
Kitüntetései Honored Lawyer of Ukraine

Inna Hermanyivna Bohoszlovszka (ukránul: Богословська Інна Германівна; Harkiv, 1960. augusztus 5.) ukrán jogász, vállalkozó és politikus. A Vicse párt elnöke. 2009-ig a Régiók Pártja parlamenti képviselője volt. 2009 májusában kilépett a Régiók Pártjából, majd júniusban kizárták a párt frakciójából. Ezt követően ismét ő lett a Vicse elnöke.

Bohoszlovszka indult a 2010-es ukrajnai elnökválasztáson. Kampányát főként Julija Timosenko miniszterelnök bírálatára alapozta. Támogatottsága elenyésző volt, mindössze 0,41%-os eredményt ért el.

Élete[szerkesztés]

Szakmai karrierje és társadalmi tevékenysége[szerkesztés]

Anyja jogász, apja pedig katonatiszt volt, aki később középiskolai tanárként dolgozott. A Harkovi Jogi Főiskolán (ma: Jaroszlav Mudrij Nemzeti Jogi Akadémia) végzett 1982-ben. Még ugyanabban az évben kezdett el dolgozni a Harkivi terület ügyvédi munkaközösségében. Ügyvédként polgári peres és büntetőügyekkel is foglalkozott. Első perét 22 évesen nyerte.

Aspirantúráját 1989-ben kezdte el a Szovjet Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében. 1990-ben felajánlottak számára egy amerikai ösztöndíjat, de visszautasította az intézet vezetésével fennálló nézeteltérései miatt.

Harkivban ő alapította meg az első ügyvédi irodák egyikét, majd 1994-ben nemzetközi könyvvizsgáló céget (Juridicsna mizsnarodna szluzsba) hozott létre. Időközben gazdasági, könyvvizsgálói és könyvelői tanfolyamokat is elvégzett. Később létrehozta a Prudensz nevű céget, mely jogi és gazdasági tanácsadással foglalkozik, a BDO International nemzetközi tanácsadó cég partnercégévé vált.

1991 óta tagja az Ukrajnai Jogászok Szövetségének, 1997-ben a szervezeti harkivi területi szervezete elnökének, valamint az országos szervezet alelnökének választották meg. 2003-tól a szövetség harkivi szervezetének a tiszteletbeli elnöke. Ugyancsak tagja az Ukrán Könyvvizsgálók Szövetségének. A harkivi RodDom Klub kulturális társadalmi szervezet elnöke.

Politikai karrierje[szerkesztés]

Bohoszlovszka 1998-tól vesz részt az ukrajnai országos politikában. A Harkivi területen, a 169. sz. egyéni választókerületben jutott be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsba, melynek mandátuma 2002-es lejáratáig volt a tagja. Parlamenti képviselőként a pénzügyi és banki tevékenységért felelős bizottság tagja volt, majd 2000 januárjában a legfelsőbb Tanács költségvetési bizottságának alelnöke lett. Képviselőként az Alkotmányos Demokrata Párthoz csatlakozott, 2001-től a párt elnöke volt.

2003 januárjában megalapította a Vicse Ukrajini társadalmi szervezetet. Áprilisban kormányzati tisztséget vállalat, a gazdaságszabályozásért felelős és a vállalkozói tevékenységet felügyelő állami bizottság vezetőjévé nevezték ki. Posztjáról a kormány gazdaságpolitikájával való egyet nem értése miatt 2004 januárjában lemondott. 2004 áprilisában a Legfelsőbb Tanács elnöke mellett működő társadalmi-politikai tanácsadó testület tagja lett.

Az Alkotmányos Demokrata Párt 2005. szeptemberi VII. kongresszusán a küldöttek döntése alapján a pátot átnevezték, új neve Vicse lett, és Bohoszlovszkát választották meg pártelnöknek.

A Vicse párt Bohoszlovszka vezetésével indult a 2006-os, tisztán pártlistás alapon megrendezett parlamenti választáson. A párt 44 912 szavazattal 1,74%-os eredményt ért el, így nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges 3%-ot és Bohoszlovszka sem szerzett parlamenti mandátumot.

A 2007-es időközi parlamenti választáson Viktor Janukovics, a Régiók Pártja elnöke együttműködést és listás helyet ajánlott a Vicsének és Bohoszlovszkának. Janukovics ajánlatát a Vicse támogatta, így Bohoszlovszka párton kívüliként a Régiók Pártja listájának negyedik helyéről jutott be a Legfelsőbb Tanácsba. Bohoszlovszka helyett pedig Ihor Gyidkovszkijt választották meg a Vicse elnökének. A párt pedig az akkori elképzelések szerint beolvadt volna a Régiók Pártjába, erre végül nem került sor.

Bohoszlovszka 2009. május 25-én bejelentette, hogy kilép a Régiók Pártjából és indul a 2010-es ukrajnai elnökválasztáson. A Régiók Pártja frakciójának tagja maradt, ahonnan azonban 2009. június 9-én kizárták. Kampányát Viktor Pincsuk befolyásos ukrán üzletember támogatta, média-hátterét pedig a Pincsuk érdekeltségébe tartozó ICTV jelentette. Kampányát a populista szólamok (pl. a munka becsülete) és Julija Timosenko kormányfő bírálata jellemezte. A választáson a szavazatok mindössze 0,41%-át kapta meg, ezzel nem jutott be a második fordulóba.

Magánélete[szerkesztés]

Bohoszlovszka férjezett, egy lánya és egy unokája van.

Külső hivatkozások[szerkesztés]