Inlandsbanan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Inlandsbanan
Az Inlandsbanan útvonala
 Vonal: 1
 Hossz: 1288 km
 Nyomtávolság: 1435 mm

Az Inlandsbanan (azaz Közép-Svédországi vasút)[1] egy egyvágányú nem villamosított svéd vasútvonal és a járatát ott működtető társaság (teljes nevén Inlandsbanan AB) neve. A vonat délen Kristinehamnnál indul és északon Gällivaréig közlekedik. Hossza mintegy 1288 km. Svédország közepén fut végig. 1908 és 1937 között épült.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1907-ben a svéd Parlament (Riksdag) elhatározta, hogy épít egy vasútvonalat Östersund és Ulriksfors között. Ez lett az Inlandsbaban első szakasza. a második szakasz Ulriksfors és Volgsjö (a mai Vilhelmina) között épült meg 1911-ben, és egy évvel később a következő szakasz, a Sveg - Brunflo is elkészült. A legészakibb szakasza a Vilhelmina és Gällivare közötti rész megépítését 1917-ben döntötték el.

Több évig tartott, míg a munkások végeztek a vasút megépítésével. Eredetileg már 1924-re át kellett volna adni a vonalat, de a pénzügyi válság és a sztrájkok miatt végül csak 1937-re adták át a vonalat a forgalomnak.

A vonal sosem volt nyereséges. 1992-ig a Svéd Vasúttársaság (SJ) működtette. Akkoriban a Mora és Kristinehamn közötti szakasz szünetelt is. A működtetési jogot a vonal mentén lévő településeknek adták el, akik megszervezték az Inlandsbanan AB-t. Az Inlandsbanan AB a vonalat az év 3 hónapjában (nyáron)működteti, főképp a turistáknak. Jelenleg létezik egy északi és egy déli szakasza a vonalnak. Az északi Gällivare és Östersund között helyezkedik el, az út rajta 13 óráig tart. A déli szakasz Östersund és Mora között helyezkedik el, ott az út 6 óráig tart.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ennél jobban nem lehet lefordítani, az inland azt jelenti svédül, hogy az ország közepe – ~~~~
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Inlandsbanan témájú médiaállományokat.