Illyefalvi Gál Dániel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Illyefalvi Gál Dániel
Gál Dániel portrészobra Illyefalván (Vargha Mihály alkotása)
Gál Dániel portrészobra Illyefalván (Vargha Mihály alkotása)
Született1811. június 1.[1]
Illyefalva
Elhunyt1861. május 8. (49 évesen)
Illyefalva
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásapolitikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1848. július 24. – 1849. augusztus 13.)
SablonWikidataSegítség

Illyefalvi Gál Dániel (Gál Dániel, ilyefalvi; Illyefalva, 1811Háromszék, 1861) a háromszéki forradalmi párt vezetője, országgyűlési képviselő, kormánybiztos, cím­zetes alezredes, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik hősi harcosa.

Életútja[szerkesztés]

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tanulója volt, majd jogot végzett és Déván kezdte ügyvédi munkásságát. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt Háromszék népe az 1848. november 28-i sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen kimondta az önvédelmet, tehát nem támadnak, de megvédik magukat. Ekkor próbálták ki Gábor Áron Bodvajban öntött két vaságyúját. A közigazgatás élére Berde Mózes kormánybiztost és Horváth Albert királybírót nevezték ki. Az önvédelmet kimondó gyűlés előkészítésében jelentős szerepet vállalt a forradalmi párt, a Kiskomité vezére, Gál Dániel, aki kiváló szónoki képességekkel is bírt. Részt vett a kézdimartonfalvi tanácskozáson és egy sor erdélyi csatában az osztrákok, majd az orosz csapatok ellen, pénzelte Kézdivásárhelyen Gábor Áron ágyúöntő műhelyeit, ott volt a rikai győzelemnél is. Vitézségéért Bem József honvédezredessé léptette elő.

A szabadságharc bukása után a harci cselekményekben való részvétele miatt Gyulafehérváron halálra ítélték, ezt a büntetését később 14 évi várfogságra mérsékelték. A 14 évből kegyelem révén hét évet töltött le Josefstadtban. Szabadulása után kinevezték Háromszék tiszti főügyészévé, de ötvenéves korában, 1861-ben egy hirtelen támadt betegség végzett vele. Földi maradványait Illyefalván helyezték örök nyugalomra, az illyefalvi vár külső előterében.

Emlékezete[szerkesztés]

Szülőfaluja tisztelettel ápolja emlékezetét, sírját faragott fejfával jelölte meg (készítette Tóth Gábor 1994-ben).[2] Mellszobra negyedikként kapott helyet az illyefalvi szobor-sorban (Vargha Mihály alkotása, 2008). Tiszteletére neveztek el egy illyefalvi óvodát, Illyefalvi Gál Dániel Óvodának.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2022. május 14.)
  2. (2003. november 5.) „Illyefalva”. Háromszék 15 (4007), 5. o.  

Források[szerkesztés]