Igazi Csíki Sör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csíki Sör

Típus sör
Származási hely Erdély, Románia
Alapítás 2014
Gyártó Csíki Sör Manufaktúra
Főbb összetevők víz, sörárpa, komló
Alkoholtartalom6%
A Wikimédia Commons tartalmaz Csíki Sör témájú médiaállományokat.

A Csíki Sör termékcsalád a Lixid Project SRL. tulajdonában levő csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában gyártott sör. Erdélyen kívül Magyarországon, Szlovákiában és a Vajdaságban is forgalmazza termékeit; 2016 végén a gyártási kapacitás napi 400 hektoliter volt.[1]

Története[szerkesztés]

A csíki sörkészítés[szerkesztés]

A Csíki Sör Manufaktúra a több évszázados csíki sörkészítő hagyomány folytatója. A helyi sörfogyasztásra utaló legkorábbi feljegyzés Antonio Possevino jezsuita szerzetes 1584-es Transilvania kötetében található. Szőcs János történész kutatásai szerint a 17. századi italra vonatkozó írások a sörről szólnak, a bort és a pálinkát csak később említik.[2] 1727-ből ismert a csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének leltára.

A nagyüzemi gyártás a 19. század végén kezdődött, mikor a német Romfeld család felépítette a csíkszeredai sörgyárat, a város első jelentősebb ipari létesítményét. Romfeld Félix halála után a gyárat Gál Ferenc, tőle pedig a brassói Czell Frigyes és fiai vette meg.[3] A kommunista hatalomátvétel után a gyárakat államosították, a hagyományos népi sörfőzés megszűnt. 1974-ben új sörgyár épült Csíkszereda nyugati ipari övezetében, mely kezdetben Harghita, majd 1993-tól Ciuc Premium néven gyártott sört.[2] 2003-ban megvásárolta a Heineken.

Lixid Project[szerkesztés]

A Csíki Sör elnevezést – mellyel a magyar köznyelv a helyi készítésű sört illette – a holland befektetői háttérrel is rendelkező[4] Lixid Project Kft. (Csíki Sör Manufaktúra) többségi tulajdonosa, Lénárd András védette le 2013 októberében. A Lixid Projekt Kft. tulajdonosi köre körül sok találgatás látott napvilágot, de egy interjúban ez is tisztázásra került, így vált egyértelművé, hogy tulajdonosai magyarok. 2014 novemberében megkezdték az Igazi Csíki Sör gyártását az egykori csíkszentsimoni keményítő- és szeszgyár helyén épült manufaktúrában,[5] azzal az elhatározással, hogy feltámasztják a több évszázados helyi kézműves sörkészítő hagyományt[forrás?]. 2016-ban új üzemet építettek, termelési kapacitásukat négyszeresére növelve.[1] 2015-ben és 2016-ban a Budavári Sörfesztiválon „Az év söre” díjjal tüntették ki termékeiket.[6]

Iparjogvédelmi eljárások és politikai beavatkozás[szerkesztés]

Csíki sör a III. Székely Fesztiválon

A Ciuc Premium védjegy tulajdonosa, a Heineken Romania cég már 2014-től kezdve pereskedett, mert úgy vélte, hogy a Lixid Project az ő szellemi tulajdonát használja. A Csíki Sör szóvédjegyet támadták meg (szembeállítva a Ciuc Premium szóvédjeggyel), valamint az ábrás védjegyet is, amit azonban már nem a Ciuc Premiummal állítottak szembe, hanem a 2014-ben Romániában bejegyzett Csíki Prémium szóvédjeggyel.[7] A román bíróság első- és másodfokon is elutasította a keresetet.[8] Ezenfelül az európai védjegyhivatal is elutasította a Heineken óvását.[9] Mindezek ellenére 2017. január 27-én a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítéletet hozott, amely szerint az Igazi Csíki Sör néven forgalmazott termékek gyártását meg kell szüntetni, a meglévő készleteket pedig a forgalomból visszavonni és megsemmisíteni. Az ítélet után a Lixid cég a korábban Igazi Csíki Sörnek nevezett terméket Igazi Tiltott Sör néven kezdte forgalmazni.[10]

Lénárd András szerint politikai ítélet született, mely a nemzetiségét felvállaló kisebbségi vállalkozást akarja ellehetetleníteni.[11] Magyarországon fideszes és jobbikos képviselők és Hódmezővásárhely önkormányzata a Heineken cég elleni bojkottra szólították fel a lakosságot,[12] és a magyar kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az önkényuralmi jelkép használata Magyarországon büntetőjogi szankciójának tárgykörében,[13] melyet kormánypárti politikusok sajtónyilatkozataikban összefüggésbe hoztak a Heineken cég egyes olyan védjegyeivel, amelyek vörös csillagot is tartalmaznak.[12]

2017. március 27-én bejelentették, hogy a Lixid cég és a Heineken Romania cég között megállapodás született. A két cég közös közleménye szerint a felek „megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. A megegyezés része, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek.[12] A megegyezés része, hogy a Csíki Sör Manufaktúra elhagyja az „Igazi” megnevezést,[14] így innentől Tiltott Csíki Sör márkanéven folytatják tovább. A kis sörmanufaktúra küzdelméről a New York Times is beszámolt.[15]

A Csíki Sör jellemzői[szerkesztés]

Csíki Sör termékek

A Csíki Sör Manufaktúra által gyártott sörök kizárólag természetes alapanyagból készülnek, betartva a német sörgyártás tisztasági törvényét (Reinheitsgebot 1516), ami azt jelenti, hogy a sört csak vízből, árpamalátából, komlóból készítik és betartják a hagyományos gyártási folyamatokat. Továbbá nem használnak pótanyagokat (kukoricadara, rizsliszt, árpa stb.), szintetikusan, génmodifikált sejttörzsekből előállított enzimeket, tartósítószereket, nem hígítják és nem pasztörizálják söreiket. A recept elkészítésében csíki sörfőzőmesterek és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai is részt vettek. A szükséges alapanyagok 90%-a Székelyföldről származik; a recept legfontosabb eleme a kiváló minőségű csíkszentsimoni forrásvíz, mely a Csíki Sör Manufaktúra területén található artézi kutakból származik. A tartósítás nagyon finom szűrőkkel történik, mint azt a bornál is teszik a borászok.[16]

A Csíki Sör Manufaktúra 2018-ban elindította saját nevével fémjelzett franchise hálózatát. Jelenleg Székelyudvarhelyen, Budapesten, Szegeden, Sepsiszentgyörgyön, Gyulán, Temesváron és Kézdivásárhelyen várja a Csíki Sör kedvelőit.

2016 végén a Csíki Sör Manufaktúra a következő termékeket gyártotta:

 • Igazi Csíki Sör
 • Szűretlen Igazi Csíki Sör
 • Székely Sör
 • Csíki Barna Sör
 • Igazi Csíki Mézes Ünnepi Sör

2017 tavaszától a következő termékneveken forgalmazzák söreiket:

 • Tiltott Igazi Sör
 • Szűretlen Tiltott Igazi Sör
 • Tiltott Barna Sör
 • Tiltott Igazi Mézes Sör

2017 nyarától tovább bővült a termékportfólió, illetve a következő termékneveken forgalmazzák söreiket:

 • Tiltott Csíki Sör
 • Szűretlen Tiltott Csíki Sör
 • Székely Sör
 • Tiltott Csíki Barna Sör
 • Tiltott Csíki Mézes Sör
 • Tiltott Csíki Krém Sör
 • Tiltott Csíki Jégáfonya Sör
 • Tiltott Csíki Vadmálna Vitaminsör
 • Tiltott Csíki pIPA

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Új üzemmel, barna és fekete sörrel Magyarországot is meghódítaná az Igazi Csíki Sör”, Transindex, 2016. szeptember 19. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 2. a b Riport egy nem létező sörmúzeumról”, Székelyhon.ro, 2008. február 26.. [2017. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 3. Műemlék épületek. Csíkszereda polgármesteri hivatala. [2017. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 5.)
 4. Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?”, Átlátszó.hu, 2015. július 20. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 5. Igazi csíki sör a pohárban”, Erdélyi Napló, 2014. november 22. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 6. Újabb díjat kapott az Igazi Csíki Sör gyártója”, Főtér, 2016. június 9. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 7. Csinta Samu. „Adjátok vissza a söreinket!”, válasz.hu, 2016. június 29.. [2017. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. május 20.) 
 8. Elbukta a csíki sörpert a Heineken”, Székelyhon.ro, 2015. március 11. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 9. A Csíki Sör legyőzte a Heinekent”, Index.hu, 2015. július 10. (Hozzáférés ideje: 2017. február 5.) 
 10. Igazi Tiltott Sör néven árulják az Igazi Csíki Sört”, Origo.hu, 2017. február 8. (Hozzáférés ideje: 2017. május 18.) 
 11. Jogerősen betiltották az Igazi Csíki Sör gyártását”, Origo.hu, 2017. január 27. (Hozzáférés ideje: 2017. május 18.) 
 12. a b c Megegyezett a Heineken a Csíki Sörrel”, Index.hu, 2017. március 27. (Hozzáférés ideje: 2017. május 18.) 
 13. T/10592. számú törvényjavaslat az önkényuralmi jelképek használatának büntetőjogi szankcionálásáról
 14. http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/20170327-a-heineken-keresere-az-igazi-megnevezes-nelkul-marad-a-csiki-sor
 15. https://mobile.nytimes.com/2017/08/04/business/heineken-transylvania-beer.html?referer=The
 16. Benedek Borbála. „Egy igazi székely sör”, Gazda, 2016. február 8.. [2017. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. május 20.)