Icenusok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az icenusok (Klaudiosz Ptolemaiosznál: Szimenoszok), Britannia keleti partján élt ókori brit törzs. Fővárosaik Cambotium (ma Cambridge) és Venta (ma Caistor) voltak. Boudica királynőjük vezetése alatt fellázadtak a rómaiak zsarnoksága ellen, és sokáig hősiesen harcoltak. Tacitus tesz említést róluk. Az icenus vagy icén egy brit törzs volt, mely a a mai Norfolk területén élt a kr.e. 1. és kr.u. 1. században.

Az icéneket Tacitus említi Annales (Évkönyvek) című művében, mely kr.u. 118-ban íródott, ám a kr.u. 47-es eseményekről íródott. Tacitus leírja az icének 47-es lázadását a terjeszkedő Római Birodalom ellen, illetve a 60-as felkelést, melyet Boudica vezetett. A következő események vezettek a második felkeléshez:-

A törzsi uralkodó, Prasutagus megpróbálta királyságának felét családjára hagyni, a római uralkodó, Claudius helyett. Prasutagos halálával azonban a helytartó, Catus Decianus kezére került a terület. Boudica királynő, Prasutagus felesége ezután nagy horderejű felkelést indított a római elnyomás ellen, kifosztotta Camulodunum-ot (Colchester), Londinium-ot (London) és Verulamium-ot (St Albans), mielőtt végleg legyőzték és megölték egy máig ismeretlen helyen, talán valahol Közép-Anglia nyugati részén, a Watling Street közelében.

Az icének legyőzésével a rómaiak az eredetileg icén területeket civitas-nak vagy közigazgatási területnek nyilvánították. The Ravenna Cosmography, Ptolemy's Geography and the Antonine Itinerary each record that the Roman administrative centre for Norfolk was named Venta Icenorum a settlement a mile or two from the Bronze Age Henge at Arminghall, Caister Saint Edmunds falu közelében, körülbelül 5 mérföldnyire délre a mai Norwichtól.

Az icének régészeti bizonyítékai a nyakperecek - nehéz arany, ezüst vagy arany-ezüst ötvözetből készült karikák, melyet a nyak körül és a vállakon viseltek. Of the three different types of Iceni coins found so far the boar-obverse type is most numerous near Norwich. A szimbólumot is ezeken az érméken találták, mely azt bizonyítja, hogy ez az állat fontos volt az icének számára.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Tom Williamson (1993), The Origins of Norfolk, Manchester University Press

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ókori lexikon I–VI. Szerk. Pecz Vilmos. Budapest: Franklin Társulat. 1904.  

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]