II. Níkmepa mukisi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
II. Níkmepa
Egy ékírásos agyagtábla, Níkmepa levele Kabiába
Egy ékírásos agyagtábla, Níkmepa levele Kabiába

Mukis királya
Uralkodási ideje
i. e. 1440 után
Elődje Addu-nirári
Utódja II. Ilim-ilimma
Életrajzi adatok
Édesapja Idrimi
Gyermekei Ilim-ilimma

II. Níkmepa[1] (akkád Nikmi-epuḫ, ugariti Nqmpʾ) az i. e. 15. század végén és talán az i. e. 14. század elején Mukis királya, Idrimi fia, valamint bátyja, Addu-nirári utódja.

Nem tudni, hogyan került Níkmepa a trónra. Addu-nirári valószínűleg korán meghalt, de hogy ez a hettiták vagy hurrik elleni csatában, vagy egy palotaforradalom során történt, az rejtély, mivel semmilyen forrás nem számol be róla. Az utóbbi is elképzelhető, mivel az alalahi királylisták Addu-nirári nevét sokszor ki is hagyják, Idrimi után közvetlenül Níkmepa következik. A háború is lehetséges, mivel Níkmepa elhagyta az ősi Alahtum városát, és székhelyét Aleppóba helyezte, a korábbi fővárosba, ahonnan I. Ilim-ilimma a hurrik elől menekülni volt kénytelen. A potenciálisan veszélyes Mitanni és a Hettita Birodalom talán nem tűnt számottevő erőnek. Ezzel rövid időre tulajdonképpen helyreállt Jamhad királysága.

A hettita fenyegetés azonban hamarosan újjáéledt, Níkmepa utódja alatt Alahtum már hettita vazallus hercegség központja lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Valójában Mukis vagy Nuhasse uralkodójaként az első. Azonban a jamhadi uralkodóház folytonossága, Mukis és Jamhad kapcsolatai, valamint Jamhad megszűnése után Mukis jogfolytonossága miatt a jamhadi Níkmepa az első, ezért nevezik másodiknak.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Addu-nirári
Mukis királya
i. e. 15. század vége
Következő uralkodó:
II. Ilim-ilimma
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap