II. Níkmepa mukisi király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Níkmepa
Egy ékírásos agyagtábla, Níkmepa levele Kabiába
Egy ékírásos agyagtábla, Níkmepa levele Kabiába

Mukis királya
Uralkodási ideje
i. e. 1440 után
Elődje Addu-nirári
Utódja II. Ilim-ilimma
Életrajzi adatok
Született i. e. 15. század
Édesapja Idrimi
Testvére(i) Addu-nirári
Gyermekei Ilim-ilimma
SablonWikidataSegítség

II. Níkmepa[1] (akkád Nikmi-epuḫ, ugariti Nqmpʾ) az i. e. 15. század végén és talán az i. e. 14. század elején Mukis királya, Idrimi fia, valamint bátyja, Addu-nirári utódja.

Nem tudni, hogyan került Níkmepa a trónra. Addu-nirári valószínűleg korán meghalt, de hogy ez a hettiták vagy hurrik elleni csatában, vagy egy palotaforradalom során történt, az rejtély, mivel semmilyen forrás nem számol be róla. Az utóbbi is elképzelhető, mivel az alalahi királylisták Addu-nirári nevét sokszor ki is hagyják, Idrimi után közvetlenül Níkmepa következik. A háború is lehetséges, mivel Níkmepa elhagyta az ősi Alahtum városát, és székhelyét Aleppóba helyezte, a korábbi fővárosba, ahonnan I. Ilim-ilimma a hurrik elől menekülni volt kénytelen. A potenciálisan veszélyes Mitanni és a Hettita Birodalom talán nem tűnt számottevő erőnek. Ezzel rövid időre tulajdonképpen helyreállt Jamhad királysága.

A hettita fenyegetés azonban hamarosan újjáéledt, Níkmepa utódja alatt Alahtum már hettita vazallus hercegség központja lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Valójában Mukis vagy Nuhasse uralkodójaként az első. Azonban a jamhadi uralkodóház folytonossága, Mukis és Jamhad kapcsolatai, valamint Jamhad megszűnése után Mukis jogfolytonossága miatt a jamhadi Níkmepa az első, ezért nevezik másodiknak.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Addu-nirári
Mukis királya
i. e. 15. század vége
Következő uralkodó:
II. Ilim-ilimma
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap