Ugrás a tartalomhoz

II. Muávija omajjád kalifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Muávija
Muávija ibn Jazíd

Kalifa
Uralkodási ideje
683 novembere 684 februárja
ElődjeI. Jazíd kalifa
UtódjaI. Marván kalifa
Életrajzi adatok
UralkodóházOmajjádok
Született661. március 28.
Damaszkusz
Elhunyt684 februárja (22 évesen)
Damaszkusz
ÉdesapjaI. Jazíd kalifa
ÉdesanyjaFakhitah bint Abi Hashim
Testvére(i)
  • Khalid ibn Yazid
  • Abd Allah ibn Yazid
  • Atikah bint Yazid
SablonWikidataSegítség

Muávija ibn Jazíd (arab betűkkel معاوية بن يزيد – Muʿāwīya ibn Yazīd; Damaszkusz, 661. március 28. – Damaszkusz, 684 januárja/februárja) volt a szunnita iszlám hetedik kalifája (uralkodott 683-tól haláláig vagy lemondásáig 684-ben), egyben a 750-ig uralkodó Omajjád-dinasztia ún. szufjánida ágának utolsó tagja.

I. Jazíd kalifa fiáról nagyon keveset tudunk. Apja úgy halt meg, hogy hadserege éppen Mekka városát ostromolta az Abdalláh ibn az-Zubajr vezette lázadókkal szemben, ám halálhírére abbamaradt a harc. Jazíd fia, Muávija még nagyon fiatal volt, és kétséges volt megválasztása, ezért az ostromot vezető hadvezér addigi célpontjának, a pietistákat vezető Ibn az-Zubajrnak kínálta fel a kalifátus trónját. Ő ezt visszautasította.

II. Muáviját végül mégis megválasztották, ám rendkívül rövid ideig uralkodott: vagy megmérgezték a hatalmukat féltő udvaroncok, vagy lemondott, és hamarosan meghalt. Gyermeke nem volt, így halála után komoly problémák merültek fel az örökösödésnél.

Utódlás[szerkesztés]

Végül – messze nem egyhangúlag – a mértékadó körök egy omajjádot, az Oszmán kalifa udvarában medinai kormányzóként kitüntetett szerepet játszó Marván ibn al-Hakamot választották meg, aki a hátralevő időben uralkodó Omajjádok őse volt (innen nevük: Marvánidák). Ebbe azonban Ibn az-Zubajr nem volt hajlandó belenyugodni, és őt is kalifának proklamálták, amivel létrejött a medinai ellenkalifátus. A kalbiták és kajsziták versengése által súlyosbítva kirobbanó polgárháborúban a háridzsiták és az al-Muhtár vezette síiták is részt vettek, a helyzet konszolidálása csak Marván utóda, Abd al-Malik idejére érkezett el.

További információk[szerkesztés]

  • The Cambridge History of Islam, I/A kötet. Szerk.: P. M. Holt, Ann K. S. Lambton, Bernard Lewis.
  • Lapidus, Ira M.: A History of Islamic societies. Cambridge University Press, 1988.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Elődje:
I. Jazíd
Kalifa
683684
Isten arab neve szimbolikus zöld színben
Utódja:
I. Marván