II. János Ádám liechtensteini herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(II. Hans-Adam szócikkből átirányítva)
II. János Ádám
János Ádám
János Ádám

Liechtenstein hercege
Uralkodási ideje
1989. november 13.hivatalban
Örököse Alajos herceg
Elődje II. Ferenc József
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Liechtenstein-ház
Született 1945. február 14. (71 éves)
Zürich, Svájc
Házastársa Marie, Princess of Liechtenstein
Gyermekei
  • Alois, Hereditary Prince of Liechtenstein
  • Prince Maximilian of Liechtenstein
  • Princess Tatjana of Liechtenstein
  • Prince Constantin of Liechtenstein
Édesapja II. Ferenc József liechtensteini herceg
Édesanyja Countess Georgina von Wilczek

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. János Ádám témájú médiaállományokat.

II. János Ádám (Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein) (Zürich, 1945. február 14. –) Liechtenstein hercege. II. Ferenc József (19061989) és felesége, Georgina von Wilczek grófnő (19211989) fia. További címei: Troppau és Jägerndorf hercege, Reitberg grófja.

Öt testvérével együtt a vaduzi várban nőtt fel. A vaduzi általános iskolába járt, s csatlakozott a vaduzi cserkészcsapathoz. 1956-tól a bécsi Scottengymnasium tanulója volt, mint azelőtt az apja. 1960-ban átkerült a zuozi Gymnasiumba, itt szerzett svájci és német diplomát 1965-ben. Ezután gyakornokként dolgozott egy londoni bankban. 1965-ben elkezdte üzleti és gazdasági tanulmányait a Szent Galleni Egyetemen. Tanulmányait 1969-ben fejezte be.

Hatalma[szerkesztés]

A liechtensteini hercegnek széles körű hatalmat biztosít a 2003-ban megtartott népszavazás, amivel jóváhagyták a herceg által kezdeményezett alkotmánymódosítást. Mindezek ellenére az új jogelosztásban a hercegnek már nincs joga megvétózni az elfogadott törvényeket. Ezen kívül itt döntöttek arról, ha valamelyik körzet ki akar válni az államból, akkor ezt megteheti. A herceg bejelentette, ha a referendumon feltett kérdések elbuknak, családjával Ausztriába költözik. Az ellenzéki Mario Frick volt miniszterelnök ellenkezése ellenére a feltett kérdések mindegyikére igent mondott a lakosság.

2004. augusztus 15-én a mindennapi ügyek intézésének a jogát átruházta fiára, Alajos liechtensteini régenshercegre, azonban János Ádám maradt az államfő.

Személyes vagyona[szerkesztés]

János Ádámé az LGT bankcsoport, valamint személyes vagyona 2 milliárd font. Kiterjedt művészeti gyűjteménnyel rendelkezik, ennek egy részét rendszeresen kiállítják Vaduzban és Bécsben.

Magánélete[szerkesztés]

János Ádám anyanyelve a német, de folyékonyan beszél angolul, franciául és olaszul.

1967. július 30-án elvette Marie Aglaë Kinsky von Wchinitz und Tettau grófnőt.

Gyermekeik:

A herceg a K.D.St.V. Nordgau Prag Stüttgart, egy katolikus tanulókból álló egyesület tiszteletbeli, valamint a Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen rendes tagja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]