IFrame

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az IFrame (inline frame) egy HTML-elem, amely lehetővé teszi más HTML-dokumentumok beágyazását a fő dokumentumba.

Az IFrame méretét az HTML-anyalapban kell meghatározni, és így az anyaoldal már megjelenhet, amíg az IFrame még letöltés alatt van. Az IFrame egy inline képhez hasonlóan viselkedik, és a felhasználó képes kigörgetni a képből. Másrészt az IFrame-nek lehet saját görgetője is, amely független az anyaoldal görgetőjétől.

Míg a sima frame-eket általában arra használják, hogy logikailag kisebb egységekre osszák velük a weboldalakat, az IFrame-eket inkább arra, hogy segítségükkel más weboldalakról beollózzanak tartalmakat (pl. hirdetéseket) az aktuális weboldalba.

A következő példa egy IFrame-et tartalmazó HTML-dokumentumot mutat be:

 <html>
 <head>
 <title>Az IFrame bemutatása</title>
 </head>
 
 <body>
 A következő tartalom a http://pelda.com oldalról jön:
 <iframe src="http://pelda.com"
 height="100" width="200" frameborder="0" scrolling="no">
 Alternatív szöveg olyan böngészőknek, amelyek nem ismerik az IFrame-et.
 </iframe>
 </body>
 </html>

A beágyazott dokumentumot le lehet cserélni anélkül, hogy az anyaoldalt újra kéne tölteni, a target attribútum használatával a HTML horgony (anchor) elemében vagy JavaScript segítségével. Ez lehetővé teszi interaktív webalkalmazás létrehozását, gyakran használják AJAX alternatívájaként, vagy vele pl. Flash nélküli fájlküldésre, cross-domain kikerülésére.

Legújabban a Mozilla Firefox, az Opera és a Microsoft Internet Explorer böngészőkben vezették be a contentEditable és a designMode fogalmakat, melyek lehetővé teszik az IFrame-ben beágyazott HTML-oldal szerkesztését. Ezt a szolgáltatást használják az olyan IFrame-ben elhelyezett rich text (WYSIWYG) szövegszerkesztők, mint például a FCKEditor.

Ezenkívül olyan népszerű webalkalmazások is használják ezt a szolgáltatást, mint a Google Dokumentumok (korábban Writely), a JotSpot Live és az MSN Hotmail.

Külső hivatkozások[szerkesztés]