I. e. 306

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es évek

Évek: i. e. 311i. e. 310i. e. 309i. e. 308i. e. 307i. e. 306i. e. 305i. e. 304i. e. 303i. e. 302i. e. 301

Események[szerkesztés]

Ciprus[szerkesztés]

  • A Ciprust is uraló Ptolemaiosz megtudja, hogy szövetségese, Nikoklész paphoszi király felvette a kapcsolatot Antigonosszal. Embereivel körbevéteti Nikoklész házát, akik kényszerítik őt, hogy öngyilkosságot kövessen el. Ezután Nikoklész családja is öngyilkos lesz, fivérei magukra gyújtják a házat.
  • Antigonosz fia, Démétriosz Poliorkétész partra száll Cipruson és Szalamiszban ostrom alá veszi Ptolemaiosz fivérét, Menelaoszt. Ptolemaiosz flottát küld testvére felmentésére, de a szalamiszi csatában döntő vereséget szenved és hajóhada odavész. Démétriosz megszállja Ciprust és ellenőrzése alá vonja a Földközi-tenger keleti felét.

Kis-Ázsia[szerkesztés]

  • Antigonosz királlyá kiáltja ki magát (a makedón királyi címet i.e. 309, IV. Alexandrosz meggyilkolása óra senki sem viselte) és társuralkodóként maga mellé veszi Démétrioszt.
  • Antigonosz nagy hadsereggel partra száll Egyiptomban, de Ptolemaiosz visszaveri a támadását.

Itália[szerkesztés]

  • Szürakuszai és Karthágó békét köt egymással, a Halükosz folyó mentén felosztják egymás között Szicíliát. Agathoklész, Szürakuszai ura megerősítheti uralmát az általa elfoglalt szicíliai görög városok fölött.
  • Rómában Quintus Martius Tremulust és Publius Cornelius Arvinát választják consulnak. Az addig római szövetséges hernicusok fellázadnak, a szamniszok pedig elfoglalják Calatia és Sora városát.
  • Martius rövid idő alatt meghódoltatja a hernicusokat és a másik consul segítségére siet. A szamniszok menet közben megtámadják, de Cornelius a csata közben elfoglalja a táborukat és oldalba kapja őket, mikre a szamniszok elmenekülnek.
  • Caius Iunius Bubulcus censor elkezdi Salus templomának építését. A rómaiak megújítják szövetségüket Karthágóval. A consulválasztás lebonyolítására dictatorrá nevezik ki Publius Cornelius Scipio Barbatust.[1]

Kultúra[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Kilencedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 306 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.