I. e. 311

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as évek

Évek: i. e. 316i. e. 315i. e. 314i. e. 313i. e. 312i. e. 311i. e. 310i. e. 309i. e. 308i. e. 307i. e. 306

Események[szerkesztés]

Makedón Birodalom[szerkesztés]

  • Szeleukosz helyreállítja uralmát Babilóniában, ezenkívül Médiában és Elámban is.
  • Ptolemaiosz megpróbálja elfoglalni Szíriát, de vereséget szenved Antigonosz fiától, Démétriosztól. Miután Antigonosz is megérkezik a tartományba, Ptolemaiosz visszavonul Egyiptomba.
  • Szeleukosz növekvő hatalmától megriadva Antigonosz békét köt a többi diadokhosszal. Megállapodnak a meglévő határok megtartásában és szabadságot biztosítanak a görög városoknak. Ptolemaioszé marad Egyiptom, Lüszimakhoszé Trákia, Kasszandroszé a birodalom többi európai, Antigonoszé pedig az ázsiai része a Hellészpontosztól az Eufráteszig. A birodalom uralkodójának a kiskorú IV. Alexandroszt, Nagy Sándor fiát ismerik el. A harmadik diadokhosz háború véget ér.
  • A békeszerződést hamarosan megsértik, Kasszandrosz és Ptolemaiosz újrakezdi az ellenségeskedést arra hivatkozva, hogy Antigonosz helyőrségeket hagyott a szabad görög városokban.

Itália[szerkesztés]

  • Szicíliában a pun Hamilcar a himeraszi csatában legyőzi Szürakuszai urát, Agathoklészt és ostrom alá veszi a várost.
  • Rómában Caius Iunius Bubulcus Brutust és Quintus Aemilius Barbulát választják consulnak. A consulok felülbírálják az előző évi censust és a senatust régi összetételében hívják össze.
  • A sorshúzásnál Iuniusnak jut a szamnisz háború: elfoglalja Cluviát és mivel a korábbi római helyőrséget halálra verték, minden felnőttet lemészároltat. Ezután elfoglalja a szamniszok fontos városát, Bovianumot. A zsákmányolni szétszóródott rómaiaknak a szamniszok csapdát állítanak, de ennek ellenére vereséget szenvednek.
  • Az etruszk háborúban az etruszkok ostrom alá veszik Sutriumot. Aemilius consul a város felmentésére érkezik és döntetlen csatát vív az ellenséggel, amelyben mindkét fél súlyos veszteségeket szenved és hosszú időre táborukba vonulnak.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Kilencedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 311 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.