Ugrás a tartalomhoz

I. e. 278

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 4. századi. e. 3. századi. e. 2. század

Évtizedek: i. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es éveki. e. 240-es éveki. e. 230-as éveki. e. 220-as évek

Évek: i. e. 283i. e. 282i. e. 281i. e. 280i. e. 279i. e. 278i. e. 277i. e. 276i. e. 275i. e. 274i. e. 273

Események[szerkesztés]

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Görögországi vereségeik után Bithünia vezetőjének hívására a gallok átvándorolnak Kis-ázsiába. I. Antiokhosz szeleukida király elefántjai segítségével legyőzi őket. A gallok ezután Kis-ázsia belsejében a róluk Galatiának elnevezett régióban telepednek meg.
  • Antigonosz Gonatasz (Makedónia volt királyának, Démétriosznak a fia) békét köt Antiokhosszal, aki feladja makedóniai területi igényeit.
  • Bithünia uralkodója, Nikomédész felveszi a királyi címet és megalapítja Nikomédeia városát.

Itália[szerkesztés]

  • Szicíliában Karthágó beavatkozik Szürakuszai és Agrigentum konfliktusába és ostrom alá veszi Szürakuszait. Az ostromlottak Pürrhosztól kérnek segítséget, aki egyelőre feladja a patthelyzetbe fordult háborúját a rómaiakkal és áthajózik Szicíliába, ahol számos város szövetségesként fogadja és segítségükkel a sziget nagy részéről (Lilybaeum kivételével) elűzi a punokat.
  • Rómában Caius Fabricius Luscinust és Quintus Aemilius Papust választják consulnak. Pürrhosz orvosa felajánlja Fabriciusnak, hogy megmérgezi urát, de a consul visszautasítja és figyelmezteti Pürrhoszt orvosa megbízhatatlanságára. A rómaiak jelentős sikereket érnek el a szamniszok, lucanusok és bruttiusok ellen, akik Pürrhosz nélkül kénytelenek helytállni a háborúban.
  • A Rhégionba helyőrségként elhelyezett Legio Campana fellázad, hatalmába keríti a várost és évekig fennmaradó kváziállamot alakítanak, mert Róma a háború miatt egyelőre nem tud velük foglalkozni.

Kína[szerkesztés]

  • Csin állam hadserege Paj Csi vezetésével inváziót indít Csu állam ellen és elfoglalja a mai Hupej tartományt. Csu kormánya az évek során egyre keletebbre szorul, az utolsó fővárossá Sucsun válik i. e. 241-ben. Hazája fővárosának elvesztését Csü Jüan költő szomorú elégiáiban írja meg, majd öngyilkos lesz.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 278 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.