I. Konstantin skót király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Konstantin
XVIII. századi elképzelés Konstantinról
XVIII. századi elképzelés Konstantinról

Skócia királya
Uralkodási ideje
862 877
ElődjeI. Donald
UtódjaÁed
Életrajzi adatok
UralkodóházHouse of Alpin
Született836
Elhunyt877 (41 évesen)
Atholl
NyughelyeIona
ÉdesapjaI. Kenneth skót király
Testvére(i)
Házastársaismeretlen
GyermekeiII. Donald
I. Konstantin aláírása
I. Konstantin aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Konstantin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Causantín (Causantín mac Cináeda vagy Konstantin), (836877) I. Kenneth egyik fia volt. A hagyomány szerint ő is Skócia királya lett, az Alba királyainak krónikája és az Ulsteri Évkönyvek szerint azonban pikt király volt, tehát az ő uralma sem terjedt ki egész Skóciára (mint elődeié sem). 862-ben lett király, miután nagybátyja, I. Donald meghalt.

866-ban a krónika szerint Piktföldet – az Ulsteri Évkönyvek szerint Fortriut – az Amlaíb (Olaf) Conung vezette vikingek pusztították. A krónika szerint még abban az évben Amlaíbot Konstantin megölte, de ez vagy téves, vagy a krónikás egy másik Olafról írt, hiszen az Ír évkönyvek szerint Amlaíb Conung még jóval 866 után is életben volt.

870-ben Amlaíb Conung és Ímar elfoglalta Alt Clutot, a Strathclyde-i királyság fővárosát. A király, Alt Cluti Artgal is fogságba esett. Az Ulsteri Évkönyvek azt írják, hogy 872-ben „Causantín mac Cináeda buzdítására” Artgalt megölték. Artgal fia, Alt Cluti Run Konstantin egyik lányának férje volt.

875-ben mindkét forrás szerint egy viking sereg ismét Piktföldre támadt. A csatában, amelyet Dollar közelében vívtak, a piktek súlyos vereséget szenvedtek. Az Ulsteri Évkönyvek szerint ez „nagy mészárláshoz vezetett a piktek között”. Bár egy beszámoló (Andrew of Wyntouné) szerint a csatában Konstantint is megölték, erről sem az Alba királyainak krónikája, sem az Ulsteri Évkönyvek nem ír.

Konstantin után fia, Domnall lett Alba következő királya.

Források (angolul)[szerkesztés]

  • A.A.M Duncan, The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Alfred P. Smyth, Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. E.J. Arnold, London, 1984 (reprinted Edinburgh UP). ISBN 0-7486-0100-7

Külső hivatkozások (angolul)[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Donald
Skócia uralkodója
862877
A skót kiscímer
Következő uralkodó:
Aedh