Fortriu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Fortriu vagy Fortriu Királyság a piktek egyik ősi királyságának neve, amit gyakran az egész Piktföld szinonimájaként is használnak. Majdnem biztosan az észak-skóciai Moray és Easter Ross környékén helyezkedett el, de a hagyomány szerint a közép-skóciai Strathearn környékén terült el.

A szó maga modern rekonstrukció: az óír nyelvű nominativus alakja az eredetileg csak genitivus, illetve dativus alakban előforduló Fortrenn és Fortrinn szavaknak. A rekonstruált pikt nyelvű alak Uerturió lenne. (És valóban, az ókori rómaiak a piktek egy vagy két fő törzsét Uerturiones néven ismerték.)

A hagyományos tudományos konszenzus az elmúlt évszázadban az volt, hogy Fortriu Skócia középső területein volt és a Dél-Pikt Királyságnak felelt meg, de Alex Woolf legutóbbi kutatásai ezt az elméletet megingatták, és a legtöbben ma északra helyezik a királyságot, ahol a legkorábbra datált pikt emlékművek találhatók.

Ez lehetett az a terület, ahonnan elindult a Piktföld egységesülése. Mindez megnöveli a viking támadások jelentőségét ebben a folyamatban, hiszen észak jobban ki volt téve a viking pusztításnak. Más fényben tűnnek így fel azok a források is, amelyek szerint I. Kenneth, aki a hagyomány szerint elsőként egyesítette Skóciát, kezdetben Fortriu uralkodója volt.

További információk[szerkesztés]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History: AD 500-1286, 2 Vols, (Edinburgh, 1922)
  • Hudson, Benjamin T., Kings of Celtic Scotland, (Westport, 1994)
  • Watson, W. J., History of the Celtic Place-Names of Scotland, (Edinburgh, 1926), reprinted, with an Introduction, full Watson bibliography and corrigenda by Simon Taylor (Edinburgh, 2004).
  • Woolf, Alex, "Dun Nechtain, Fortriu and the Geography of the Picts", (forthcoming)