I. Bermudo asztúriai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Bermudo

Asztúria király
Uralkodási ideje
788 791
ElődjeMauregato
UtódjaII. Alfonz
Életrajzi adatok
UralkodóházKantábriai-ház
Született750 körül
Elhunyt797
Oviedo
Nyughelye
  • Pantheon of Asturian Kings
  • San Juan Bautista de Corias

ÉdesapjaFruela herceg
Testvére(i)Aurelio asztúriai király
HázastársaNumilának (?)
GyermekeiI. Ramiro
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Bermudo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. (Diakónus) Bermudo (?, 750Oviedo, 797), akinek a nevét Vermudo formában is szokták írni, Asztúriának a Kantábriai-házból származó királya 788-tól lemondásáig, 791-ig.

Nagyapja, Péter Kantábria hercege, innen ered a dinasztia elnevezése. Apja, Fruela herceg, I. (Katolikus) Alfonz királynak a testvére, szintén Kantábria hercege. I. Bermudo testvére, Aurelio 768-tól 774-ig volt Asztúria királya. 788-ban, Mauregato halálakor a nemesek az akarata ellenére választották királynak és házasságkötésre is kényszeríttették. I. Bermudo előneve a királlyá választása előtti egyházi pályafutására utal.

Amikor 791-ben a mórok Asztúriára támadtak, vereséget szenvedett tőlük. Még ebben az évben lemondott a trónról I. (Kegyetlen) Fruela király addig mellőzött fiának, II. (Tiszta, Szemérmes) Alfonznak a javára. I. Bermudo a haláláig békességben élt utódának az udvarában, mint a király tanácsadója, a gyermektelen II. Alfonz halála után pedig I. Bermudónak és feleségének (egyik forrás szerint Numilának, másik forrás szerint Ursindának) a fia, I. Ramiro lett Asztúria királya.

Egyes szerzők[1] lehetségesnek tartják, hogy az ő fia lehetett Vímara Peres, a portói grófság első grófja, Portugália megalapítója.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gonzalo Martínez Díez, 2005: El Condado de Castilla (711-1038): la historia frente a la leyenda (spanyolul). Valladolid. ISBN 84-9718-275-8

Források[szerkesztés]

Előd:
Bitroló Mauregato
Asztúria királya

788791

Utód:
II. Szemérmes Alfonz