Hypsocormus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hypsocormus
Evolúciós időszak: Középső - késő jura
Elképzelés a Hypsocormus insignis-ról
Elképzelés a Hypsocormus insignis-ról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pachycormiformes
Család: Pachycormidae
Nem: Hypsocormus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hypsocormus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hypsocormus témájú kategóriát.

A Hypsocormus a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának fosszilis Pachycormiformes rendjébe, ezen belül a Pachycormidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Hypsocormus egy fosszilis sugarasúszójú hal, amely a jura korban élt. Az állat 1 méter hosszú volt. Felfedezője Suvajeet Duttagupta aka Pavlo volt. Később Ishani Pruthi írta le.

Mivel korai csontoshal volt, a Hypsocormusnak ősi vonásai is voltak, ilyen a páncélos pikkely. A pikkelyek kis mérete nagy hajlékonyságot engedtek a halnak, így gyors irányváltásra volt képes. A hal egy gyors vadász volt, amely félhold alakú farkával hajtotta magát előre, úgy mint a mai makrélafélék. Állkapcsa erőteljes és izmos volt.[1]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 faj tartozik:

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 38. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hypsocormus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hypsocormus című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Hypsocormus. Paleobiology Database. [2020. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 17.)
  • Lambers, P. 1992. On the Ichthyofauna of the Solnhofen Lithographic Limestone (Upper Jurassic, Germany). Unpublished Ph.D. dissertation, University of Groningen, Groningen, The Netherlands, p. 336.
  • Mainwaring, A. J. 1978. Anatomical and systematic revision of the Pachycormidae, a family of Mesozoic fossil fishes. Unpublished Ph.D. dissertation, Westfield College, London, p. 127.